Abu Qatada neće biti deportiran u Jordan

Abu Qatada, čije je pravo ime Omar Mohammed Othman, nazvan je desnom rukom Osame bin Ladena za Evropu (GALLO / Getty)

Britanska Vlada je izgubila žalbu protiv odluke Suda koji je zabranio izručenje Abu Qatade, jordanskog građanina osumnjičenog za terorizam.

Troje sudija je u srijedu donijelo presudu u zadnjem stadiju pokušaja dugog čitavu deceniju da se izruči ovaj imam, koji je 1998. u svojoj matičnoj zemlji osuđen za terorizam.

“Ovo nije kraj puta. Vlada ostaje odlučna u nastojanju za deportacijom Abu Qatade. U međuvremenu nastavljamo raditi sa Jordancima kako bismo adresirali sva postojeća pravna pitanja koja sprečavaju njegovu deportaciju”,  kaže se u izjavi Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je objavljena na Twitteru, a nakon što je sud odbacio žalbu britanske Vlade.

Ova odluka dolazi kao slijed događaja, nakon što je Specijalna imigraciona apelaciona komisija (SIAC) u novembru donijela odluku da se Abu Qatada ne može deportirati, zbog straha da bi u slučaju ponovnog suđenja protiv njega mogli biti upotrijebljeni dokazi koji su dobijeni putem prisile, tj. torture.

‘Pogrešan uvid u dokumentaciju’

Abu Qatada je svojevremeno pušten iz pritvora uz kauciju, iako je početkom mjeseca prekršio uvjete pod kojima je pušten, tako da je ponovo pritvoren.

Na saslušanju održanom 11. marta advokati Therese May, ministrice unutrašnjih poslova, usprotivili su se odluci SIAC-a kojom je zaustavljen proces izručenja, pritom navodeći kao argument da je spomenuta komisija formirala pogrešan uvid u situaciju u Jordanu.

Jordanski ustav jasno i nedvosmisleno zabranjuje torturu i oslanjanje na dokaze dobijene pod prisilom, uključujući i torturu, izjavio je advokat James Eadie.

Advokat Edward Fitzgerald, koji brani Abu Qatadu, naveo je da postoje konkretni i vrlo uvjerljivi dokazi da su ostali optuženici zajedno s njim bili podvrgnuti torturi radi obezbjeđivanja dokaza.

Ovaj imam, čije je pravo ime Omar Mohammed Othman, nazvan je desnom rukom Osame bin Ladena za Evropu, ali on čitavu deceniju odolijeva naporima britanskih vlasti da ga se deportuje.

Izvor: Agencije