Mijanmar: Budisti zapalili još dvije džamije

Spaljen kvart u Meiktili nakon nasilja (AFP)

Budistički seljani su uništili dvije džamije i pedesetak kuća u nasilju koje je izbilo posljednjih dana u Mijanmaru, rekao je policijski izvor.

Obična svađa između muslimanskog prodavača i kupaca koja je u srijedu izbila u Meiktili, otprilike 130 km od prijestolnice Najpidava, prometnula se u žestok sukob u kojem su paljene čitave četvrti i džamije, a izgorjela trupla su ležala po cesti.

Tri su dana pobunjeničke skupine, uz sudjelovanje budističkih redovnika, harale Meiktilom dok nije proglašeno vanredno stanje i dok vojska u subotu nije preuzela nadzor. Od tada vlada zatišje.

Zapaljene kuće

U gradu je spaljeno pet džamija, a muslimani, koji čine 30 posto od blizu 100.000 stanovika grada, ostali su bez većeg broja zapaljenih kuća i radnji.

Mnogi budisti su mačetama sprečavali vatrogasce u nastojanju da ugase požare.

Sukobi mijanmarskih budista i muslimana, u kojima je ovih dana poginulo 40 ljudi, približili su se Jangonu, izvijestila je policija, a Sjedinjene Države ne preporučju putovanje u neke dijelove zemlje, pa tako ni u neke četvrti bivše prijestolnice, prenosi Hina.

Novi sukobi izbili su u ponedjeljak navečer na području Baga, više stotina kilometara od Meiktile, gdje je u prošlosedmičnim sukobima poginulo 40 osoba, po zadnjem izvještaju koji su u utorak objavila službena glasila.

“Policija i vojska su dežurali gotovo čitavu noć”, rekao je policijski izvor.

Sukobi budista i muslimana proširili su se tokom vikenda na više mjesta u okolici Meiktile, pri čemu niko nije stradao.

Bivša prijestolnica je još mirna, ali su glasine izazvale napetost zadnjih dana.

Osudivši te glasine, službeni dnevnik New Light of Myanmar optužio je neke neimenovane pojedince da pokušavaju “ugroziti mir i red u Jangonu”.

U sukobima budista, pripadnika etničke manjine Rakhina i muslimana iz manjine Rohingja, koji su apatridi, 2012. poginulo je više od 180 osoba, a 110.000 je prognano na zapadu zemlje.

Najmasovniji sukobi ove godine su bolno podsjećanje na izazove koje muslimansko-budističke tenzije predstavljaju civilnoj Vladi Mijanmara koja pokušava da provede demokratske reforme u zemlji poslije više decenija vojne diktature koja je okončana 2011.

U televizijskom obraćanju Vlada je pozvala na okončanje “vjerskog ekstremizma” i upozorila na to da on može skrenuti s puta procesa reformi u dominantno budističkoj zemlji.

Zbog strahovanja od nereda u ponedjeljak je većina radnji bila zatvorena. Radnje i ustanove su i u utorak zatvorene pošto je u zemlji nacionalni praznik, prenijele su agencije. 

“Policija je u svim mjestima pod uzbunom i spremna za slučaj nekih događanja”, rekao je predstavnik policije, dodajući da u Jangonu patrolira i vojska.

Civilne vlasti su pod međunarodnim pritiskom zbog vjerskih sukoba u kojima je, prema podacima kancelarije Ujedinjenih naroda, raseljeno više od 12.000 ljudi, uglavnom muslimana.

Desetine uhapšenih

Desetine lica su uhapšene u vezi s nasiljem u kome su viđeni i budistički monasi kako jurcaju ulicama sa masom. 

Povremeni izolovani sukobi manjine muslimana i većine budista u Mijanmaru registrirani su i ranije, čak i u vrijeme vojne vlasti, ali nikada tog obima i surovosti sve do uspostavljanja civilnih vlasti 2011.

Muslimani u Mijanmaru čine otprilike četiri procenta populacije od skoro 60 miliona stanovnika.

Muslimani su masovnije ulazili u zemlju kao radnici sa indijskog potkontinenta tokom britanske kolonijalne vlasti koja je okončana 1948. Međutim, i pored njihovog dugogodišnjeg boravka u tadašnjoj Burmi oni se nikada nisu potpuno integrirali u novoj sredini.

Izvor: Agencije