London: Istraga o smrti tajkuna Berezovskog

Ruski advokat Dobrovinski rekao na ruskoj televiziji da se oligarh ubio, ali britanski mediji nisu potvrdili tu informaciju (Al Jazeera)

Čuveni ruski tajkun i Putinov oponent, 67-godišnji Boris Berezovski, pronađen je mrtav u svom stanu u Londonu.

Njegov advokat potvrdio je da je riječ o samoubistvu.

Boris Berezovski napustio je Rusiju krajem devedesetih godina. Ruske vlasti raspisale su potjernicu za njim 2001. zbog umiješanosti u pranje novca ruske aviokompanije Aeroflot.

Moskovski sud, 2007. godine, osudio ga je u odsustvu na šest godina zatvora za krađu 215 milijardi rublji, odnosno 5,3 milijarde eura.

Policijska istraga

Britanska policija smatra smrt ruskog milijardera Borisa Berezovskog “nerazjašnjenom” i provodi istragu kako bi utvrdila okolnosti njegove smrti koja se dogodila u Ascotu, u Berkshireu, na jugu Engleske, javlja Hina.

“Njegova se smrt zasad smatra nerazjašnjenom i iscrpna istraga je u tijeku”, saopštila je policija zadužena za istragu.

“Danas (subota) smo primili poziv u 16.18 sati po srednjoeuropskom vremenu osobe koja je bila zabrinuta za zdravstveno stanje muškarca s prebivalištem u Ascotu”, dodala je hitna medicinska služba.

“Poslali smo vozilo hitne pomoći s nekoliko stručnjaka. Na licu mjesta je potvrđena smrt šezdesetsedmogodišnjaka”, dodaje taj izvor.

“Smrt se smatra nerazjašnjenom i predmet je policijske istrage”, rekla je glasnogovornica hitne medicinske službe.

Vijest o smrti ruskog oligarha javio je agenciji France Presseu njegov glasnogovornik Tim Bell koji nije rekao ništa o okolnostima smrti.

Ugledni ruski advokat Aleksandar Dobrovinski rekao je na ruskoj televiziji da se oligarh ubio, ali britanski mediji nisu potvrdili tu informaciju.

Ruskoj agenciji Interfaks je jedan član biznismenove porodice potvrdio da je „Berezovski iznenadno umro u 11 sati (po lokalnom vremenu) u Londonu“.

Tražili izručenje

Itar-Tas s navodi da je beživotno tijelo biznismena pronađeno u njegovoj kući nedaleko od Londona.

Glavno tužilaštvo Rusije saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne.

Tužilaštvo je, navodi agencija, bezuspješno zahtjevalo njegovu ekstradiciju, ali je sud u Londonu nekoliko puta odgovarao negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil.

Izvor: Agencije