Obamina ‘korektivna diplomatija’

Američki predsjednik Barack Obama putuje u Izrael, Palestinsku teritoriju i Jordan. Sa bliskoistočnim zvaničnicima razgovarat će o mirovnom procesu, iranskom nuklearnom programu i Siriji.

U Washingtonu se na predsjednikov put više gleda kao na “korektivnu diplomatiju” nego kao otpočinjanje novog palestinsko-izraelskog mirovnog procesa, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Uostalom, izraelska koaliciona Vlada je tek formirana i u njoj su i krajnji tvrdolinijaši.

Forsirati interes

“Skeptičan sam o tome može li ova koalicija izdržati ozbiljan mirovni proces. Veoma sam skeptičan. No, Amerikanci ne bi trebali obraćati pažnju na to kako se krajnja desnica u izraelskoj Vladi ponaša. Washington treba razgovarati s Netanyahuom i treba forsirati američki interes. Netanyahu nije želio ovakvu koaliciju dijelom zbog Sjedinjenih Država i Palestinaca”, kaže Natan Sachs is Saban centra  u Washingtonu.

Predsjednik SAD-a Obama će posjetiti i Ramallah, što je dobra vijest po palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, tvrde analitičari.

Ipak, Washington želi Palestincima staviti do znanja da ne očekuju previše od te posjete.

„Nisam siguran da će Amerikanci u tome uspjeti, jer za Palestince je to jedino pozitivno dešavanje. Za Palestince je važna nova izraelska Vlada. Oni uvijek očekuju da će Sjedinjene Države na neki način privoljeti Izrael na ustupke kako bi se došlo do mirovnog sporazuma“, navodi Khaled Elgindy iz Saban centra.

Predsjednik Obama je pred odlazak iz Washingtona uputio video poruku Irancima povodom perzijske Nove godine – Nowruza – u kojoj je ponudio praktično rješenje ukoliko Teheran doista razvija nuklearnu energiju u miroljubive svrhe, a ne radi proizvodnje nuklearnog oružja.

“Vrijeme je da iranska Vlada poduzme neposredne i smislene korake kako bi se smanjile napetosti te kako bi se radilo na prihvatljivom i dugoročnom sporazumu o nuklearnom pitanju”, poručio je Barack Obama.

Tri opcije

Američka Vlada već dugo poručuje Teheranu da su sve opcije na stolu, uključujući vojni napad na iranska nuklearna postrojenja. Isto tako se poručivalo  Netanyahuu da ne izvodi jednostrani napad na Iran, jer Sjedinjene Države u ovoj fazi ističu da, kroz sankcije i pregovore žele okončati spor s Iranom.

„Ukoliko ta taktika ne bude uspješna, mislim da je američki predsjednik, a ne izraelski premijer, taj koji će morati donijeti tešku odluku o tome hoće li poduzeti vojnu akciju protiv iranskih nuklearnih postrojenja, ili će odlučiti da Izrael to učini, što bi bilo daleko kompliciranije zbog posljedica i mnogo opasnije za Sjedinjene Države. Treća opcija je da se američki predsjednik odluči na taktiku izoliranja Irana od ostatka svijeta“, ukazuje Martin Indyk, bivši američki diplomata.

Izvor: Al Jazeera