Bez optužbi za smrt usvojenog ruskog djeteta

Max Shatto, rođen kao Maxim Kuzmin, nađen je u besvjesnom stanju ispred svog teksaškog doma 21. januara

Osobe koje su usvojile trogodišnjeg ruskog dječaka i koji je umro u njihovom domu u Texasu neće biti sudski gonjene, saopćeno je iz Ureda tužioca.

Ovaj slučaj se često povlači kao primjer u raspravama o usvajanju ruske djece u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ruski zvaničnici i državni mediji su krivili roditelje za smrt dječaka, a koristili su ovaj slučaj kao opravdanje za nedavno uvedenu zabranu za usvajanje ruske djece od strane američkih roditelja.

Okružni tužilac okruga Ector u Texasu, Bobby Bland, kazao je u ponedjeljak da njegov ured neće krivično goniti Alana i Lauru Shatto zbog smrti Maxa Alana Shattoa, koji je preminuo 21. januara.

Dječaku su Amerikanci promijenili ime nakon usvajanja, a prije dolaska u SAD se zvao Maxim Kuzmin.

“Velika porota je utvrdila kako nema dovoljno dokaza da bismo ih optužili za bilo šta”, rekao je Bland na konferenciji za novinare.

“Ova smrt je uzrokovana tragičnim incidentom, koji se najvjerovatnije desio na opremi na igralištu”, dodao je Bland.

“Kada dijete umre tako mlado i tragično, normalno je da se traže odgovorni za to. Ipak, u ovom slučaju ne postoje dokazi koji ukazuju na to da je neko kriminalno odgovoran.”

Laura Shatto je rekla zvaničnicima da je našla Maxa u besvjesnom stanju ispred njihovog doma u Gradendaleu, u saveznoj državi Texas, dok se igrao sa svojim mlađim bratom, saopćio je okružni šerif Mark Donaldson.

Nedugo nakon toga je u bolnici proglašena smrt dječaka. Preliminarna obdukcija je indicirala da je Shatto imao modrice na raznim mjestima na tijelu, ali su četiri ljekara koji su pregledali konačne rezultate obdukcije odlučili da je smrt bila slučajna.

Bland je glavni tužilac okruga Ector, koji se nalazi otprilike 560 kilometara od Dallasa, a prethodno je rekao da se čini da je Max sam sebi nanio modrice, te da nisu pronađeni tragovi droga i lijekova u dječakovom tijelu.

Ruski Istražni komitet je saopćio da je pokrenuo vlastitu istragu. Nije jasno da li komitet može pokrenuti optužnicu protiv porodice, odnosno da li se može izdejstvovati sudski proces protiv njih.

Zabrana usvajanja

Ruska Vlada je u decembru uvela zabranu usvajanja djece, kao čin odmazde za novi američki zakon koji je usmjeren na navodne ruske kršitelje ljudskih prava.

Ova zabrana prikazuje još prisutnu ogorčenost zbog lošeg postupanja spram otprilike 60.000 djece koju su Amerikanci usvojili tokom protekle dvije decenije.

Najmanje 20 djece je umrlo, a pažnju ruske javnosti su skrenuli izvještaji o zlostavljanju.

Zvaničnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Konstantin Dolgov je za Maxovu smrt rekao da se radi “o još jednom slučaju nehumanog postupanja sa ruskom djecom koju su usvojili američki roditelji”.

Glasnogovornik teksaškog Servisa za zaštitu djece Patrick Crimmins kazao je da agencija provela istragu zbog optužbi da je Max bio izložen fizičkom zlostavljanju i nemaru, ali da nije zaključeno da li su te optužbe istinite.

Agencija koja je procesirala usvajanje Shattoa, Gladney Center for Adoption iz Fort Wortha, oslobođena je svih sumnji u dva zasebna slučaja u kojim se istraživalo da li su poštivali sva propisana pravila.

Porodica Shatto je usvojila Maxa i njegovog biološkog polubrata, dvogodišnjeg Kristophera iz istog sirotišta u zapadnoj Rusiji. Kristopher je nakon Maxove smrti ostao kod roditelja koji su ga usvojili.

Izvor: Agencije