Italija traži izlaz iz pat-pozicije

Predsjednici se biraju složenim postupkom glasanja, a rezultati se mogu očekivati nakon tri kruga glasanja (AFP)

Zastupnici novog saziva italijanskog Parlamenta u petak su počeli prvu sjednicu nakon izbora u februaru koji nisu dali jasnog pobjednika, te će pokušati naći izlaz iz pat-pozicije kako bi sastavili vladu sposobnu da počne rješavati ekonomske teškoće.

Stranke se nisu uspjele dogovoriti o vladajućoj koaliciji, nakon što je na izborima 24. i 25. februara lijevi centar tijesno pobijedio u Donjem domu, ali ne i u Senatu.

Nisu uspjeli pokušaji vođe lijevog centra Piera Luigija Bersanija da dogovori koaliciju sa komičarem i populistom Beppom Grillom i njegovim Pokretom 5 zvijezda, trećim po snazi po broju osvojenih mjesta.

Bersani isključuje svaki sporazum s bivšim predsjednikom Vlade Silvijom Berlusconijem, vođom desnog centra, drugom najvećom snagom u Parlamentu.

Prva zadaća

U četvrtak su prvaci lijevog centra priznali da je Grillo odbio njihovu ponudu za saradnju.

Emilio Colombo, doajen u Senatu, te zbog toga privremeni predsjednik, u uvodnom je govoru upozorio stranke da će, ostanu li ukopane na svojim pozicijama, paralizirati Parlament, što će se dramatično odraziti na upravljanje zemljom i rješavanje njezinih velikih ekonomskih i društvenih problema, piše AFP.

Prva zadaća Donjeg doma i Senata bit će izbor predsjednika, dvije najviše dužnosti ključne za rad Parlamenta.

Predsjednici se biraju složenim postupkom glasanja u tri kruga i rezultati tog glasanja bit će prvi test sposobnosti stranaka da rade zajedno nakon izbora koji nisu dali jasnog pobjednika.

Rezultati se mogu očekivati nakon tri kruga glasanja, no pretpostavlja se da dvije glavne političke stranke neće ispuniti listiće, što je taktika kojom testiraju namjere jedni drugih.

Ako Pokret 5 zvijezda, koji u svojim rukama drži ključeve rješenja, dogovori s lijevim centrom izbor predsjednika Parlamenta, to bi mogao biti uvod u širu saradnju i formiranje vlade, piše Reuters.

Traženje mandatara

Grillo je, međutim, rekao da neće podržati nijednu vladu kojoj ne bi bio na čelu njegov pokret i odbacuje svaki sporazum s dvjema tradicionalnim strankama, koje krivi za krizu u Italiji.

Nakon izbora predsjednika oba parlamentarna doma, očekuje se da će predsjednik Giorgio Napolitano iduću sedmicu obaviti službene konsultacije sa stranačkim čelnicima kako bi pronašao mandatara.

Poslovni krugovi, banke i evropski partneri su izrazili nadu da će Italija pronaći rješenje za pat-poziciju u kojoj se našla i da neće trebati raspisivati nove izbore.

Izbori u februaru doveli su u Parlament mnogo mladih ljudi i veći postotak žena, kojih je sada 31 posto.

Novi saziv bit će najmlađi u italijanskoj historiji, s prosječnom dobi zastupnika od 48 godina, što je manje nego u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije