Lideri regije na molitvenom doručku

Molitveni doručak se ove godine održava 6. i 7. februara (EPA)

Premijer Srbije Ivica Dačić i pomoćnica ministra vanjskih poslova Ljubica Vasić prisustvovat će u četvrtak Molitvenom doručku koji organizira američki predsjednik Barack Obama.

Nacionalni molitveni doručak je tradicija stara 61 godinu.

Svakog prvog četvrtka u februaru u Washingtonu u zajedničkoj molitvi okupljaju se predsjednik SAD-a, članovi Kongresa, američki političari i vojni lideri i gosti iz stotinjak zemalja.

U Washingtonu boravi i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, dopremijer i ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, na poziv senatora SAD-a Jeffa Sessionsa i Marka Pryora.

Na molitvenom doručku bit će i zastupnica u Domu naroda Federalnog parlamenta Karolina Pavlović, navodi agencija Fena.

Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska Igor Radojičić ranije je prihvatio poziv da prisustvuje Molitvenom doručku.

On je dodao da obično tih nekoliko dana u Washingtonu bude veoma ispunjeno ne samo samim Molitvenim doručkom i događajima u vezi s njim, već i nizom bilateralnih susreta sa američkim i drugim zvaničnicima.

Tradicija Eisenhowera

Zastupnik u hrvatskom parlamentu don Ivan Grubišić izjavio je da se raduje pozivu i da će mu to biti prva posjeta SAD-u.

Hrvatska televizija navodi da će Grubišiću društvo praviti Davor Ivo Stier iz HDZ-a.

Crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović predstavnik je Crne Gore na ovom značajnom susretu.

Tradicija organiziranja Nacionalnog molitvenog doručka počela je u vrijeme predsjednika Dwighta Eisenhowera 1953. godine.

Tadašnji senator Frank Carlson iz Kanzasa je spontano pozvao Eisenhowera u Senat na zajedničku molitvu za uspjeh njegove Vlade.

Nacionalni molitveni doručak traje nekoliko dana, okuplja blizu 3.500 gostiju i sastoji se iz niza sastanaka, ručkova i večera, ali je centralni događaj doručak u četvrtak, na kojem su govornici predsjednik SAD-a i jedan gost čiji se identitet ne otkriva do posljednjeg časa.

Izvor: Agencije