Kim Jong-un: Ubrzajte pripreme za akciju

Kim Jong-Un pozvao osoblje Narodne armije Koreje da ubrza pripreme za polazak u akciju (Reuters)

Sjeverna Koreja je u subotu upozorila komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji da će njegove snage biti “suočene s bijednim uništenjem” ukoliko budu izvele predviđene vojne vježbe sa južnokorejskom vojskom, javili su državni mediji u Pjongjanu.

Istovremeno, sjevernokorejska agencija KCNA je prenijela da je vođa Kim Jong-un nadgledao vojne vježbe, što je bila njegova treća inspekcija jedinica tokom posljednjih nedjelja napetosti među susjedima, nakon što je Pjongjang izvršio probu nuklearne bombe.

‘Mladi orao’

Upozorenje američkim snagama prenio je, u pograničnom mjestu  Panmunjom, šef delegacije sjevernokorejske vojne misije Pak Rim-su telefonom komandantu američkih snaga generalu Jamesu Thurmanu, prenijela je KCNA.

Direktne poruke sjeverokorejske misije američkom komandantu su veoma rijetke u pograničnom mjestu Panmunjom, gdje se inače održavaju povremeni sastanci predstavnika dvije Koreje.

Sjeverna i Južna Koreja su praktično još u ratu pošto je sukob 1950-1953. završen prekidom vatre, ali ne i potpisivanjem ugovora o miru.

Komande američkih i južnokorejskih snaga planiraju održavanje godišnjih vježbi sa kompjuterskom simulacijom, nazvanim “Ključno rješenje”, od 11. do 25. marta u kojima će učestvovati 10.000 južnokorejskih i 3.500 američkih vojnika.

Komande takođe planiraju da održe zajedničke vježbe “Mladi orao” s manevrima na zemlji, vodi i zraku.

Oko 200.000 južnokorejskih trupa i 10.000 američkih vojnika će učestvovati u dvomjesečnim vježbama koje počinju 1. marta.

“Ako vaša strana izazove agresivni rat održavanjem neozbiljnih vojnih vježbi u ovo opasno vrijeme, od tog trenutka vaša sudbina visit će o koncu”, rekao je Pak. 

“Bolje bi vam bilo da imate na umu da je to potpaljivanje rata osuđeno na suočavanje sa bijednim porazom”, prenijele su agencije upozorenje Pjongjanga.

Washington i Seul redovno održavaju vojne vježbe za koje tvrde da su isključivo odbrambene prirode.

Sjeverna Koreja pojačala je ratobornu retoriku posljednjih mjeseci prema SAD-u i Južnoj Koreji i tvrdi da njihove vježbe predstavljaju pripremu za invaziju na Sjever.

Istovremeno je i Pjongjang pojačao vojne aktivnosti posljednjih mjeseci, posebno od decembra, kada je izveo lansiranje rakete dugog dometa, koje je Vijeće sigurnosti kaznilo proširenjem sankcija.

Od tada Pjongjang održava visok stepen uzbune i stalne vojne vježbe duž granice s Jugom.

KCNA je javila da je njeg vođa Kim Jong-un sa najvišim vojnim komandantima posmatrao manevre borbenih aviona i vježbe padobranaca.

Bojeva municija

Agencija navodi da je on pozvao osoblje Narodne armije Koreje da ubrzaju pripreme za polazak u akciju i da sve vrijeme budu maksimalno u stanju pripravnosti.

“Kada jednom neprijatelj učini provokaciju vi trebate da dejstvujete punom borbenom snagom i da im zadate smrtonosne udarce… i rasturite njihove uporišta agresije”, prenijela je Kimove riječi KCNA.

Agencija nije navela kada je održana ta vježba ali se vjeruje da je to bilo juče.

KCNA je prenijela da je Kim takođe nadgledao vježbu taktičkog napada kombinovanog sa granatiranjem bojevom municijom.

Izvor: Agencije