Benedikt: Molite za mene, Crkvu i novog papu

Papa Benedikt XVI, koji je objavio da se 28. februara odriče papinske službe, zatražio je od katolika cijelog svijeta da “mole za njega, za Crkvu i za budućeg papu” u svom prvom pojavljivanju u javnosti otkada je najavio povlačenje.

Konklave najkasnije 15. marta

Konklave na kojima će kardinali odlučivati o nasljedniku pape Benedikta XVI trebale bi početi “najkasnije 15. marta”, objavio je u utorak u Vatikanu glasnogovornik Svete atolice Federico Lombardi.
Konklave moraju početi između 15 i 29 dana nakon što aktuelni papa prestane obnašati dužnost 28. Februara.
“Konklave ne mogu početi prije 15. marta, a mi možemo nagađati hoće li početi 15, 16, 17, 18. ili 19. marta”, rekao je Lombardi na konferenciji za novinare nakon prvog pojavljivanja Benedikta XVI u javnosti otkako je najavio odlazak sa položaja, govoreći o pravilima Apostolske konstitucije, koja predviđa da se konklave moraju sazvati najranije 15, a najkasnije 20 dana nakon smrti ili svojevoljnog odlaska pape.
“Odluka o datumu sazivanja konklava u nadležnosti je kardinala koji će se okupiti u kongregacijama” u Vatikanu već dan poslije odlaska pape, kazao je Lombardi.
U Kardinalskom su zboru trenutno 209 kardinala iz 69 zemalja, ali pravo glasa imaju samo oni mlađi od 80 godina. Takvih je u ovom trenutku 118, prema službenim podacima sa internetske stranice Svete stolice.
Uobičajeno bi dekan Kardinalskog zbora bio odgovoran za sazivanje konklava. Međutim, budući da je dekan, italijanski kardinal Angelo Sodano sa 85 godina prestar za glasanje, tu će dužnost preuzeti kardinal Giovanni Battista Re.
Od postojećih kardinala izbornika, 68 ih je imenovao Benedikt XVI, a ostalih 50 njegov prethodnik Ivan Pavao II.
Iz Evrope dolaze 62 kardinala, a među njima je 28 Italijana, južnoameričkih je 19, sjevernoameričkih 14, afričkih i azijskih po 11, a jedan dolazi sa područja Oceanije.
Među izbornicima su i dvojica hrvatskih kardinala, Josip Bozanić i Vinko Puljić.

“Odrekao sam se službe u punoj slobodi, za dobro Crkve”, rekao je u srijedu, na šta mu je oduševljeno zapljeskalo oko 3.500 vjernika u dvorani Pavla VI u Vatikanu, prenose agencije.

“Hvala vam na podršci”, kazao je papa nakon toga.

“Zahvaljujem vam za ljubav i molitvu što su me pratili zadnjih dana, koji nisu bili laki, gotovo sam fizički osjetio snagu te molitve”, rekao je 85-godišnji Benedikt XVI te ponovio da odlazi jer ga napušta snaga.

Tajna operacija

Iz Vatikana je u utorak saopćeno da je Benedikt XVI imao je tajnu operaciju srca prije tri mjeseca, kako bi se zamijenile baterije u njegovom pacemakeru, ali to nije utjecalo na njegovu odluku da podnese ostavku.

“To je bila rutinska operacija. Već je imao pacemaker. To nije imalo veze s odlukom Svetog Oca”, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Reporter Al Jazeere James Bays, koji se javio iz New Yorka, rekao je kako je moguće da je papa prošle godine, tokom posjete Kubi, odlučio da će otići sa funkcije.

Dok je bilo poznato da je papa imao srčanih problema, činjenica da je tako skoro imao operaciju samo je objelodanjena u dnevnom listu Il Sole 24 Ore, dan nakon što je najavljena njegova ostavka.

Izvještaj je potaknuo spekulacije da papa podnosi ostavku zbog bolesti, iako je i sam rekao da odlazi zbog starosti, koja ga sprečava da obavlja svoje dužnosti.

Ljudi bliski papi kazali su za dnevni list da je papa nakon operacije preispitivao svoju sposobnost da obavlja dužnosti.

Zdravstveni problemi

Benedikt XVI je u posljednjih nekoliko godina imao niz zdravstvenih problema, iako je Vatikan istakao da se radi samo o starosti.

Godine 2009. papa (85) je slomio zglob kada je pao u kadi tokom odmora na Alpama.

Kao kardinal Joseph Ratzinger, imao je srčani udar. Kasnije je prilikom pada povrijedio glavu.

Također, ima artritis u kuku, koljenima i zglobovima, zbog čega se slabije kreće.

Glasnogovornik Vatikana ponovio je raniju izjavu papinog brata da Benedikt XVI neće utjecati na izbor svog nasljednika.

“Papa sigurno neće reći apsolutno ništa o izbornom procesu”, rekao je Lombardi novinarima. “Neće se miješati ni na koji način.”

Lombardi je dodao da će nakon papinog odlaska 28. februara “svi predmeti striktno povezani s papom biti ukinuti”.

Među njima je i papin prsten, koji se koristi kao pečat, a koji se, prema tradiciji, uništava nakon papine smrti.

Vatikan je već odabrao papin budući dom – četverospratnicu povezanu sa samostanom na rubu vatikanskih vrtova, gdje su ranije živjele redovnice.

Izvori: Al Jazeera i agencije