Japan usvojio zakon o državnim tajnama

Usvajanje zakona je bilo očekivano jer Abeova Liberalno-demokratska stranka ima većinu zastupnika (AP)

Japanski parlament usvojio je Zakon o zaštiti državnih tajni unatoč nezadovoljstvu javnosti i snažnom protivljenju medija i stručne javnosti, koji se boje da će on narušiti pravo na informiranja i slobodu izražavanja.

Sporni Zakon, koji je predložila desna Vlada premijera Shinzoa Abea Senat je prihvatio u petak, nekoliko dana nakon što je usvojen u donjem domu Parlamenta.

Usvajanje Zakona u Senatu bilo je očekivano, jer Abeova Liberalno-demokratska stranka ima većinu zastupnika koji su odbacivali sve primjedbe opozicije, prenosi Hina.

Oznaka tajne

Zakon omogućuje japanskim ministrima da kao državnu tajnu označe informacije vezane uz odbranu, diplomatiju, protuobavještajno i protuterorističko djelovanje.

Kritičari, međutim, kažu da su te kategorije toliko neodređene da gotovo sve može ući u njih, te se boje da bi se informacije neugodne po vladajuće političare i njima bliske krugove mogle tako sakrivati od očiju javnosti.

Zakon dopušta zatvorske kazne do deset godine za osuđene za objavu državnih tajni, kao i za one koji do tih tajni dođu ilegalnim putevima.

Izvor: Agencije