Evropski ministri u Kijevu tokom protesta

Ukrajina je u četvrtak ugostila visokorangirane diplomate na sastanku Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi, koji su zasjenili dvosedmični protesti zbog odbacivanja dogovora ove države s Evropskom unijom, a paralelno su nastavljene demonstracije protiv predsjednika Viktora Janukoviča.

Hiljade protivnika aktuelnog šefa države i dalje se nalaze na centralnom Trgu nezavisnosti u Kijevu, koji su okružili barikadama i drže pod kontrolom od početka masovnih protesta tokom vikenda.

Ultimatum od pet dana

Pripadnici snaga sigurnosti u glavnom gradu Ukrajine dali su rok od pet dana demonstrantima koji su tokom antivladinih protesta ušli u krug zgrada javnih institucija da napustite te prostore, prenosi Anadolija.
Policija i predstavnici tužilaštva u Kijevu saopćili su da demonstranti imaju pet dana za napuštanje objekata i prostora javnih institucija.
U javnim institucijama u kojima se nalaze demonstranti obezbijeđena je medicinska pomoć, a na istim mjestima noći provode demonstranti koji su došli iz drugih gradova.

Janukovič, čija je iznenadna promjena mišljenja da ne potpiše Sporazum o pridruživanju s EU-om izazvala demonstracije, trenutno je u Kini, gdje želi izboriti novu snagu za oslabljenu ekonomiju svoje države.

Nekoliko vodećih svjetskih ministara vanjskih poslova država, uključujući i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johna Kerryja, odbilo je doći u Kijev, na ministarski sastanak OSCE-a, nakon što je Vlada Ukrajine odbacila dogovor s EU-om uslijed žestokog pritiska iz Rusije.

Otvorena ‘vrata Evrope’

Međutim, nekoliko ključnih osoba za ukrajinsku krizu, uključujući ministre vanjskih poslova Švedske (Carl Bildt), Poljske (Radoslav Sikorski) i Njemačke (Guido Westerwelle), doputovalo je u Kijev, kao i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Westerwelle je posjetio demonstrante na Trgu nezavisnosti u srijedu navečer i kazao novinarima, nakon sastanka s liderima opozicije, da su “vrata Evrope” i dalje otvorena za Ukrajinu.

“Ukrajina treba biti dio Evrope i ponude Evrope su i dalje na snazi”, dodao je.

U svom obraćanju na otvaranju sastanka OSCE-a, ukrajinski premijer Mikola Azarov kazao je kako je Vlada “spremna za dijalog” sa svojim protivnicima.

No, on je kritizirao “ekstremističke snage” među demonstrantima i dodao kako su demokratski izbori put za određivanje ukrajinske budućnosti.

Julija Timošenko , bivša ukrajinska premijerka i liderka opozicije, koja se nalazi u zatvoru, pozvala je u četvrtak Zapad da uvede sankcije predsjedniku Janukoviču i njegovoj porodici.

“Ciljane sankcije protiv njega i njegove porodice su jedini jezik koji on razumije”, rekla je ona svom advokatu Sergeju Vlasenko, koji je njenu poruku iz zatvora prenio javnosti.

Bogatstvom porodice Janukovič

Timošenko služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti tokom svog premijerskog mandata, pri potpisivanju ugovora o gasu s Rusijom.

Ona, međutim, tvrdi da je nevina i da joj je kazna izrečena samo da bi bila istisnuta iz političkog života.

Prema riječima njenog advokata, njen apel se prvenstveno odnosi na Sjedinjene Države, navodi AFP.

“Apeliramo da se otvori antikorupcijska istraga protiv Janukoviča i njegove porodice. Oni su preko korupcionaške šeme stekli imetak i bankovne račune u evropskim zemljama”, kazao je Vlasenko.

Posljednjih godina sve je više navoda o korupciji i bogatstvu porodice Janukovič.

Kako je objavio magazin Forbes u ukrajinskom izdanju, Oleksander Janukovič, sin predsjednika, sada je jedan od nabogatijih ljudi u Ukrajini, čije je bogatstvo procijenjeno na 510 miliona dolara.

Izvor: Agencije