Sudija odlučuje o bankrotu Detroita

Detroit je nekada bio jedan od industrijskih centara SAD-a, ali današnji dan mogao bi postati crna mrlja u njegovoj historiji. Naime, federalni sudija trebao bi donijeti odluku o tome da li će Detroit postati najveći grad u historiji ove zemlje koji je zvanično bankrotirao.

Ukoliko to i postane, gradski penzioneri i ostali koji zavise od socijalne pomoći suočit će se s veoma teškim vremenima. Nakon četiri mjeseca sudskih saslušanja, federalni sudija trebao bi zatvoriti poglavlje o bankrotu Detroita.

Menadžer za vanredne situacije

Suočen s oko 18 milijardi dolara dugoročnih dugova, grad je imenovao menadžera za vanredne situacije, koji je federalnom sudiji pojasnio da će sve što je u gradskom vlasništvu, poput remek-djela iz Instituta za umjetnost, do nastalih dugova, poput penzija, biti ponuđeno na prodaju po bagatelnim cijenama.

Donald Smith, penzioner, kaže: “To je pljačka.”

On je jedan od oko 20.000 penzionera koji zabrinuto čekaju presudu.

“Ne tražim da mi daju išta osim onoga što sam zaradio”, dodaje.

Smith je 30 godina radio kao čuvar u gradskom zatvoru. Zabrinut je da bi njegova penzija od 800 dolara mogla biti značajno smanjena, što bi teška vremena učinilo još težim.

“Postoje dani kada moram birati hoću li jesti ili kupiti lijekove. To tako ne bi trebalo biti.”

Penzioneri veruju da su penzioni fondovi, koji su oko 3,5 milijardi dolara u minusu, zaštićeni državnim Ustavom. Argument za kojeg se nadaju da će federalni sudija imati na umu prilikom donošenja presude.

Doug Bernstein, ekspert za bankrote, smatra: “Problem s penzionerima ili drugim kreditorima u ovom slučaju je prevelik da ga se zaobiđe.”

Serija pravnih bitki

Ako federalni sudija Stiven Rhodes odluči u korist bankrota, gradski nagomilani dugovi i obaveze prema desetinama hiljada kreditora bit će dramatično smanjeni. Ali, ako odluka bude protiv bankrota…

“Onda se vraćamo na početak i u haos, s nizom pravnih tužbi. Različiti kreditori će se otimati za bilo šta što može zadovoljiti njihova potraživanja”, tvrdi Bernstein.

Ukoliko bankrot bude odobren, grad će imati rok do marta da sudiji dostavi plan reorganizacije i otplate dugova. To će vjerovatno postaviti osnove za narednu seriju pravnih bitki između grada i njegovih kreditora, čija je žalba na bankrot sasvim izvjesna.

Izvor:  Al Jazeera