Objavljen samo dio Snowdenovih dokumenata

Glavni urednik Guardianq ustao je u odbranu svog lista (EPA)

Glavni urednik britanskog lista The Guardian Alan Rusbridger izjavio je u utorak da je taj dnevnik objavio samo jedan posto materijala koji je dobio od odbjeglog saradnika američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edwarda Snowdena.

Istovremeno, Rusbridger je porekao da je list koji uređuje doveo u opasnost živote građana ili nacionalnu sigurnost, prenosi AP.

Rusbridger, koga je u utorak ispitivao Odbor za unutrašnja pitanja britanskog Parlamenta, u okviru zasjedanja posvećenog antiterorizmu, kazao je da je Snowden Guardianu odao oko 58.000 dokumenata, a da je taj list objavio “oko jedan posto” ukupnog materijala.

Selektivne procjene

“Ne očekujem da ćemo objaviti neku veliku količinu informacija”, rekao je Rusbridger.

Guardian je objavio niz priča baziranih na podacima koje je Snowden objelodanio o špijuniranju na internetu i prisluškivanju telefonskih razgovora koje su sprovodile špijunske službe u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Zvaničnici u Vladi i obavještajnim službama ocijenili su da je objavljivanje tajnih podataka ugrozilo britansku sigurnost i pomoglo teroristima.

Nekoliko poslanika je izjavilo da bi Guardian trebalo krivično goniti zbog kršenja zakona o terorizmu.

Rusbridger je ustao u odbranu uloge svog lista, rekavši da su tekstovi koje je objavio Guardian i drugi mediji pokrenuli debatu o razmjerama obavještajnih aktivnosti i ugrozili granice regulatornih zakona koje su postavljene prije interneta.

Guardian je pravio veoma selektivne procjene o tome šta će objaviti, kazao je Rusbridger, porekavši da je obavještajne agente doveo u opasnost i podsjetivši da taj list nije objavio nijedno ime.

Krivična istraga

Britanska policija pokrenula je krivičnu istragu o objavljenim podacima nakon što je uhapsila partnera tadašnjeg novinara Guardiana Glena Greenwalda na aerodromu londonskom Heathrow u augustu.

Policija nije otkrila ko je pod istragom i pod kakvim optužbama, a Rusbridger je rekao da ne zna da li je njegov list podvrgnut istrazi, ali da smatra da neke aktivnosti imaju za cilj da ga zastraše.

Prema njegovim rečima, Guardian je pod pritiskom vlasti na način kakav bi bio “nezamisliv” u SAD-u, gdje se novinari mogu pozvati na Prvi amandman o zaštiti slobode govora.

Izvor: Agencije