Zatvorenici ETA priznaju špansko pravosuđe

Odluka o oslobađanju članova ETA-e razljutila je porodice žrtava (EPA)

Zatvoreni pripadnici baskijske separatističke grupe ETA saopštili su da će priznati španski krivični pravosudni sistem i da su svjesni bola koji su prouzrokovali nasiljem vršenim četiri decenije, što je visoko simboličan potez koji bi mogao ojačati mirovni proces, javio je Reuters.

Zatvorenici ETA su tvrdili da su politički zatvorenici i dugo su odbijali uslove svog zatočeništva.

Ova promjena mogla bi da nekim zatvorenicima, navodi britanska agencija, omogući ranije puštanje na slobodu ili pregovore o drugim zahtjevima. Pored toga, ona otvara vrata daljim mogućim ustupcima oslabljene ETA-e, koja je proglasila primirje 2011. godine.

“Potpuno smo svjesni patnji i štete pričinjene svima”, rekli su predstavnici baskijskih zatvorenika (EPPK), među kojima su i osuđenici ETA, u saopštenju koje su poslali lokalnom listu “Gara”.

Pomirenje

“Prihvatamo potpunu odgovornost za posljedice naše političke aktivnosti”, naveli su oni u saopštenju.

U španskim zatvorima, podseća Reuters, nalazi se oko 600 pripadnika ETA.

Pitanje zatvorenih pripadnika ETA-e je još osjetljivo u Španiji. Na osnovu odluke Evropskog suda za ljudska prava iz oktobra iz španskih zatvora oslobođeno je njih 60.

Odluka o oslobađanju članova ETA-e, prema zakonu o zaštiti ljudskih prava, razljutila je porodice žrtava poginulih u napadima tokom kampanje te grupe za nezavisnost Baskije na sjeveru Španije i jugozapadu Francuske.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da španske vlasti nisu postupile po zakonu, kada su jednom zatvoreniku iz ETA, retroaktivno skratile višegodišnji period za koji je kazna trebalo da mu bude skraćena zbog dobrog vladanja.

Pošto ovakvih slučajeva ima više, zatvorenici koji su zaslužili skraćenje kazne, sada su tražili da im ono bude odobreno.

ETA se smatra odgovornom za smrt više od 850 osoba u posljednjih 50 godina oružane borbe za nezavisnu državu na sjeveru Španije i jugozapadu Francuske.

Baskijska separatistička grupa je više puta u prošlosti kršila primirja, a najskoriji slučaj dogodio se 2006. godine, kada je izvela bombaški napad na aerodromu u Madridu, u kome su ubijene dvije i povrijeđene 52 osobe.

Izvor: Agencije