Masovni doček priređen Erdoganu u Istanbulu

Vladinim avionom “Ana”, turski premijer Recep Tayyip Erdogan je u večernjim satima stigao na aerodrom Ataturk u Istanbulu, gradu u kojem su započete operacije u kojima je uhapšeno više desetina lica, među kojima i neki bliski članovima kabineta, gdje su ga dočekali deseci hiljada simpatizera, javlja Anadolu Agency (AA).

Novi protesti na ulicama Istanbula

Stotine demonstranata izašlo je u petak na ulice Istanbula i Ankare, protestirajući protiv Vlade, ali ih je policija ubrzo rastjerala vodenim topovima i gumenim mecima. Policija je spriječila demonstrante da se okupe na centralnom trgu turske metropole Taksim i potisnula ih u okolne ulice.

Udruženje advokata je saopćilo da je u Istanbulu privedena najmanje 31 osoba, među kojima troje advokata, naveo je AP.

Neki demonstranti gađali su policiju kamenicama i bacali petarde, uzvikujući: „Uhvati lopova!“, aludirajući na korupcijski skandal u koju su bili umiješani i bliski saveznici Vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Najmanje dvoje demonstranata povrijeđeno je kada je policija bacila suzavac, a do sukoba je došlo u manjim ulicama oko trga.

Slični protesti održani su i u Ankari i Izmiru, ali u tim gradovima nije bilo sukoba.

Erdogan je u svome obraćanju skrenuo pažnju na najnovija dešavanja u zemlji, upozoravajući da je na sceni kampanja koja se vodi protiv njega, njegovih saradnika, odnosno protiv Vlade i političke stranke na čijem se čelu nalazi. 

Često prekidan povicima mase, Erdogan je kazao da vlada umiješana u bilo kakav vid korupcije ne bi bilježila uspjehe koje bilježi vlada na čijem se čelu nalazi već 11 godina. 

Saopštenje vojske

Turska vojska saopćila je u petak da neće biti uvučena u politiku u trenutku kada se produbljuje korupcijski skandal, koji je primorao premijera Recepa Tayyipa Erdogana da rekonstruira kabinet, pošto su tri ministra, čiji su sinovi uhapšeni u okviru istrage, podnijeli ostavke.

Vojska je u petak izdala saopćenje, nakon što su Erdoganovi savjetnici u redovnoj kolumni lista Star govorili o mogućnosti da je taj skandal rezultat zavjere čiji je cilj izazivanje puča, prenio je AP.

“Turska armija ne želi biti uvučena u političku debatu. S druge strane, vojska će pratiti pomno razvoj situacije u skladu sa svojim dužnostima i legitimnim pozicijama svojih članova”, kaže se u saopćenju.

Vlada je ranije ocijenila kako postoji mogućnost da se iza istrage o korupciji krije zavjera sa ciljem obaranja Vlade.

Turska vojska je izvela tri puča od 60-ih godina prošlog stoljeća, ali su joj ovlaštenja smanjena tokom desetogodišnje Erdoganove vladavine.

Hapšenja, suspenzije…

Premijer Erdogan je u srijedu smijenio gotovo polovinu svog kabineta, ukupno 10 ministara.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela prije desetak dana, nekoliko desetina ljudi povezanih sa Erdoganovom Vladom, suspendovale 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja i podigle optužnice protiv 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara i generalni direktor državne Halkbanke.

Erdogan, lider Partije pravde i razvoja (AKP), koji je na čelu vlade u Ankari od 2002. godine, tekuću je istragu prethodno nazvao “prljavom kampanjom” protiv njegove Vlade.

Turska opozicija ga, međutim, optužuje da pokušava vladati preko “države u državi”.

Plan središnje banke

Turska lira strmoglavila se u petak na novu rekordno nisku razinu prema dolaru, a potonule su i cijene dionica pod pritiskom produbljivanja političke krize u zemlji.

Dolarom se tako oko podneva trgovalo po 2,1610 lira. Indeks Istanbulske burze BIST 100 pao je tokom prijepodneva 3,76 posto, nakon što je jučer zaključio trgovinu u minusu 2,33, a prekjučer 4,2 posto.

Lira je, pak, danas oslabila, usprkos najavi središnje banke u utorak da će prodati dio dolarskih rezervi kako bi poduprla tečaj lire, već oslabljene zaoštravanjem američke monetarne politike.

Turska središnja banka namjerava na tržištu prodavati 450 miliona dolara dnevno do kraja godine, te ukupno tri milijarde dolara u januaru, kako bi spasila domaću valutu, koja je od januara oslabila 15 posto.

Izvor: Agencije