Ponuda Evrope Ukrajini još uvijek na stolu

U Kijevu su pojačane mjere sigurnosti pred nadolazeći vikend i mogući novi val masovnih protesta. Policija, zaštićena kacigama i pancirima, blokira ulice koje vode do ključnih trgova na kojima se demonstranti okupljaju.

Kivni građani negoduju jer to dodatno utiče na gužvu u saobraćaju.

“Previše je gužve. Kada Janukovič ovo ne bi radio barem u prijepodnevnim satima, ljudi ne bi kasnili na posao i ne bi se osjećali ovako neprijatno”, kaže Andriy, stanovnik Kijeva.

Mnogo veća gužva se tek očekuje. Za vikend je najavljen novi val masovnih demonstracija.

“Cijela Ukrajina je na Trgu nezavisnosti. I s tog trga se odlazi”, kaže demonstrantica Irina.

Ostavke – najbolji poklon

Neki od demonstranata zaista ne odlaze s Trga. Hladne noći provode u improviziranom kampu, grijući se uz vatru.

Dnevne sate računaju prema broju ponavljanja nacionalne himne. Puštaju je na svaki sat.

Mnogi od njih, kiteći božićnu jelku, poručuju da su ovdje spremni dočekati Božić. Za takve bi najljepši božićni darovi bile ostavke u vrhu vlasti.

No, predsjednik Viktor Janukovič ne pokazuje da je spreman pričiniti im takvo zadovoljstvo.

U svom jučerašnjem obraćanju javnosti ponovio je da je sporazum s Rusijom dobar za Ukrajinu i da Rusija nije tražila kontrauslugu za potpisani dogovor, a obavezala se na znatno niže cijene isporuke plina i pomoć vrijednu 15 milijardi dolara.

Demonstranti ovaj potez, ipak, tumače drugačije.

Demostrant Oleg misli da je Janukovič Ukrajinu „prodao Rusiji.”

Kritike Evrope

Janukovičevom odlukom da odbije trgovinski sporazum s Evropskom unijom razočaran je i predsjedavajući Vijeća Evrope Herman van Rompuy.

Nakon samita evropskih lidera u Briselu, kazao je da je ponuda i dalje na stolu, ali da konačnu odluku mora donijeti sama Ukrajina, bez vanjskih pritisaka.

“Na kraju krajeva, nije riječ o odnosima s Briselom ili Moskvom. Ukrajina sama mora pronaći rješenje unutar sebe. Mora sama odrediti put kojim će zemlja krenuti”, kaže Herman van Rompuy.

Suočen s kritikama Evrope s jedne, i bijesom demonstranata s druge strane, Viktor Janukovič za sada uspijeva sačuvati autoritet u svojoj zemlji. Njegovi saveznici kontroliraju Parlament a i snage sigurnosti za sada mu ostaju lojalne.

Izvor: Al Jazeera