Vođe Sjeverne Koreje prisegnule odanost Kimu

Sjevernokorejska politička i vojna elita javno je u utorak prisegnula odanost vođi Kim Jong-unu, manje od tjedna nakon što je zapovjedio pogubljenje moćnog obiteljskog saveznika u rijetkom primjeru javne čistke.

Mladi vođa bio je u središtu pozornosti u Pjongjangu na velikom obilježavanju druge godišnjice smrti njegova oca Kim Jong-ila.

Javno pokazivanje odanosti dogodilo se samo nekoliko dana nakon prošlotjednog smaknuća Kim Jong-unova tetka Jang Song-thaeka, kojega se do tada smatralo drugim čovjekom Sjeverne Koreje.

Nedostaje i tetka

Zbacivanje Janga poklopilo se s propagandom koja je povezala mlađeg Kima sa ostavštinom njegova oca u tjednima koji su prethodili godišnjici.

Službene televizijske snimke pokazuju Kim Jong-una kako sjedi u središtu pozornice ispod golemog crvenog murala zastave, ukrašenog slikom njegova nasmijanog oca.

Upadljivo odsutna s pozornice bila je njegova tetka Kim Kyung-hui, Kim Jong-ilova sestra i Jangova supruga, koja je, zajedno s Jangom, činila „moćni par Pjongjanga“, za koji se smatralo da predstavlja pravu moć iza čelništva Sjeverne Koreje.

„Uklanjanjem jedine druge frakcije vlast je u Sjevernoj Koreji sada u potpunosti koncentrirana u Kim Jong-unu“, rekao je Cheong Sedong-jang s instituta Sejong u južnokorejskom glavnom gradu Seulu.

Uklanja prijetnje

Kim, za kojega se drži da ima blizu 30 godina, preuzeo je vlast kada je njegov otac iznenada umro u prosincu 2011. godine.

U relativno kratkom vremenu slijedio je program svojega oca, naredivši treći sjevernokorejski nuklearni pokus i uspješno lansiravši raketu dugoga dometa, suočen sa sve oštrijim UN-ovim sankcijama.

Sada je, također, uklonio i svojega tetka Janga, jedinog čelnika koji mu je mogao predstavljati stvarnu prijetnju.

U Sjevernoj Koreji su i ranije vršene čistke mnogih dužnosnika u njezinoj 65-godišnjoj povijesti, ali je rijetko netko tako moćan kao Jang uklonjen javno, što ukazuje na priznanje unutarnjih podjela i frakcija koje se nadmeću oko Kim Jong-una.

Izvor: Agencije