Privedena dva Sarkozyjeva bliska saradnika

Sarkozy: Nakon svog službenog povlačenja ostavlja sve veći dojam da se želi vratiti u politiku (EPA)

Dvojica bliskih saradnika bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja privedena su u utorak u okviru istrage o mogućoj pronevjeri u Ministarstvu unutarnjih poslova između 2002. i 2004. godine.

Claude Gueant, bivši direktor ureda Sarkozyja, dok je bivši lider još bio ministar unutrašnjih poslova i Michel Gaudin, tadašnji glavni direktor nacionalne policije (DGPN) saslušani su u utorak u prostorijama Glavnog ureda za suzbijanje korupcije i za financijske i fiskalne prekršaje u Nanterreu, izjavili su izvori bliski istrazi.

Sumnja se da su njih dvojica pronevjerila rezervne fondove u gotovome novcu kojima je tada raspolagao MUP za isplatu naknade istražiteljima. Konkretno, Gueant mora dati iskaz o mjesečnom bonusu od nekih 10.000 eura koje nije prijavio i koje je tada primao uz plaću.

Ovo je prvi put u Francuskoj da se dvojica bivših čelnika policije na tom nivou saslušavaju u pritvoru. On može trajati 24 sata i može se produžiti samo jednom na još 24 sata.

‘Siva eminencija’

Dvojica pritvorenika su bila veoma bliska s bivšim predsjednikom: Gueant (68) je bio na glasu kao „siva eminencija“. Kao čovjek iz sjene pratio je Sarkozyja iz MUP-a u Elizejsku palaču, gdje je vršio dužnost generalnog sekretara, nakon čega je imenovan ministrom unutrašnjih poslova.

Gaudin (65), bivši direktor policije, aktuelni je direktor kabineta Sarkozyja, koji nakon svog službenog povlačenja ostavlja sve veći dojam da se želi vratiti u politiku s obzirom na približavanje predsjedničkih izbora 2017. godine.

Gaudin je saslušan zbog toga što je od 2002. do 2004. kao glavni direktor nacionalne policije bio zadužen za upravljanje novcem za provođenje istraga. Po izvoru bliskom ovom predmetu, još su dvojica bivših članova Sarkozyjeva ureda u MUP-u primala bonuse.

Isplatu gotovinskih bonusa ministarskim kabinetima ukinula je socijalstička vlada Lionela Jospina 2002. godine, ali je između 2002. i 2004. ponovo vraćena u Ministarstvo unutarnjih poslova, po izvještajima Glavne inspekcije državne uprave i Glavne inspekcije nacionalne policije.

Izvor: Agencije