Janukovič pozvao oporbu na razgovore

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u srijedu je pozvao sve strane, uključujući i oporbu, na razgovore o političkom kompromisu u rastućoj političkoj krizi no ukrajinski oporbeni čelnici odbijaju razgovarati s Janukovičem dok se ne ispune njihovi zahtjevi. 

“Pozivam predstavnike svih političkih snaga, svećenike, javne osobe na održavanje javne rasprave. Spreman sam sudjelovati u takvim razgovorima”, stoji u izjavi objavljenoj na Janukovičevoj internetskoj stranici.

“Kako bi se postigao kompromis, pozivam oporbu da ne odbije poziv i da ne ide putem sukobljavanja i ultimatuma”, dodao je, kao prenosi Hina.

Prosvjednici: Poziv je farsa i komedija

Jedan od vođa prosvjednika, Oleh Tjahnibok, Janukovičev je poziv na dijalog nazvao “farsom i komedijom”. Tjahnibok i Arsenij Jastenjuk, drugi vođa prosvjednika, rekli su da neće razgovarati s predsjednikom o okončanju političke krize dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Oporbeni čelnici traže ostavku Janukoviča i njegove vlade, oslobađanje, kako ih nazivaju, političkih zatvorenika i kažnjavanje policajaca osumnjičenih za nasilje nad prosvjednicima.

Pokretanje dijaloga među svim stranama nakon više od dva tjedna prosvjeda u središtu Kijeva od Janaukoviča zatražili su dužnosnici Europske unije i SAD-a.

SAD razmatra sankcije protiv Ukrajine

Sjedinjene Države u srijedu su priopćile da razmatraju sve opcije, uključujući i sankcije, u vezi Ukrajine gdje je policija nakon tjedana prosvjeda protiv predsjednika Viktora Janukoviča krenula u akciju protiv prosvjednika. 

“Sve političke opcije, uključujući i sankcije, su na stolu ali se to očito još procjenjuje”, rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki ne želeći odgovoriti kakva se vrsta sankcija razmatra, javlja Hina.

Ukrajinske snage reda povukle su se u srijedu sa kijevskog Trga nezavisnosti, odakle su ujutro pokušale rastjerati okupljene demonstrante, izvijestile su agencije.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zahračenko prije toga je rekao da policija neće reagirati na glavnom kijevskom trgu, na kojem su se demonstranti ponovno okupili zahtijevajući ostavku predsjednika Viktora Janukoviča.

“Želim da svi ostanu mirni. Neće biti reakcije policije na trgu i niko vas neće spriječiti u mirnom protestu, jer to je vaše pravo, ali ne ignorirajte prava ostalih građana”, poručio je u saopćenju Zahračenko.

Pripadnici snaga reda, koji su zauzeli trećinu Trga nezavisnosti, nakon ministrovog poziva su ga napustili

Ondje se još u srijedu ujutro okupilo nekoliko hiljada demonstranata.

Pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria Nuland u srijedu je, kako prenosi američka ambasada u Kijevu, posjetila Trg nezavisnosti te ondje razgovarala s demonstrantima.

Sukob policije i demonstranata

Kijev traži 20 milijardi eura, EU odbija ideju “natječaja”

Europska unija je odbacila u srijedu zahtjev Ukrajine za pomoć od 20 miljardi eura za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i odbila ideju natječaja. “Ti sporazumi su dobri za napredak Ukrajine. Nećemo se poigravati s brojkama. Napredak Ukrajine ne može biti predmetom natječaja”, rekao je glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly na konferenciji za novinare.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov izjavio je nešto ranije kako Ukrajini treba blizu 20 milijardi eura evropske pomoći da bi mogla potpisati sporazum o pridruživanju s EU-om, što bi ograničilo posljedice sporazuma na njenu ekonomiju. “Predlažemo rješenje problema finansijske pomoći Ukrajini. Definirali smo približnu svotu na 20 milijardi eura”, rekao je on na sastanku Vlade.

“Ne govorimo o sredstvima za pomoć iz evropskog budžeta – realni smo i EU-u predlažemo učešće u investicijama u zajedničkim projektima, koji bi mogli biti obostrano korisni, poput proširenja i modernizacije prometnih koridora”, kazao je premijer, aludirajući na plinovode koji prolaze zemljom.
“Vlada je za što skorije potpisivanje sporazuma (s EU-om), no željeli bismo stvoriti dobre preduvjete i smanjiti gubitke za državnu ekonomiju”, rekao je Azarov, istaknuvši kako pridruženje Ukrajine carinskoj uniji koju predvodi Rusija nije na dnevnome redu sastanka predsjednika Janukoviča i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina 17. decembra u Moskvi.
Rusija bi Kijevu osigurala milijarde dolara pomoći ako bi se Ukrajinci odlučili za pridruženje carinskoj uniji, ali opozicija Janukoviča optužuje da zemlju želi “prodati” Moskvi, te od njega traži hitnu ostavku.

Ukrajinska specijalna policija ušla je u srijedu ujutro u gradsku vijećnicu u Kijevu, kako bi pokušala izbaciti demonstrante koji su zauzeli zgradu, kazali su demonstranti.

Ispred zgrade je došlo do sukoba demonstranta i policije, a demonstranti su iz zgrade uzvratili vodom iz vatrogasnih crijeva.

Demonstranti, koji traže odlazak predsjednika Janukoviča, potvrdili su da je policija ušla u zgradu koju oni drže od nedjelje.

Policijske snage blokirale su centar glavnog grada Kijeva, u kojem se od srijede ujutro, prema različitim informacijama, nalazi između 10.000 i 25.000 demonstranata, javljaju ukrajinske i ruske agencije, prenosi Tanjug.

Policija je poslije ponoći počela akciju potiskivanja demonstranata sa Trga nezavisnosti i djelomično demontirala barikade koje su postavili demonstranti.

Prema izvještajima agencija, bilo je povrijeđenih i na strani policije i na strani demonstranata, kao i uhapšenih.

Interfax je prenio da je nekoliko povrijeđenih demonstranata došlo do vozila hitne pomoći, dok Itar-Tass prenosi saopćenje Ministarstva unutrašnjih poslova da je deset pripadnika policije zadobilo povrede tokom pokušaja deblokade centra grada.

Izvještava se o osam uhapšenih.

Demant MUP-a

MUP je, pritom, demantirao informacije da su upotrijebljeni suzavac i druga specijalna sredstva.

Juriš na demonstrante okupljene na Trgu nezavisnosti uslijedio je uprkos posjeti dvoje visokih zapadnih zvaničnika koji su pokušali razriješiti krizu između opozicije i predsjednika Janukoviča.

Policija je srušila barikade oko kampa, a zatim srušila i šatore koje su demonstranti postavili.

Predsjednik Janukovič je u utorak optužio proevropsku opoziciju da predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost.

U međuvremenu su akciju snaga sigurnosti osudili predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Američki državni sekretar John Kerry izdao je saopćenje sa snažnom osudom, rekavši da je SAD zgrožen odlukom ukrajinskih vlasti da na miran protest odgovore “interventnom policijom, buldožerima i pendrecima, radije nego da poštuju demokratska prava i ljudsko dostojanstvo”.

‘Neprihvatljiv odgovor’

“Takav odgovor niti je prihvatljiv, niti pristoji jednoj demokratskoj državi”, rekao je Kerry, pozivajući vlasti Ukrajine da pokažu “krajnju uzdržanost” i da zaštite ljudske živote, prenio je Associated Press.

“SAD je sa ukrajinskim narodom. Oni zaslužuju bolje”, naveo je šef američke diplomatije.

I visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton usprotivila se primjeni sile na Trgu nezavisnosti.

“S tugom gledam kako policija koristi silu da potisne mirne ljude iz centra Kijeva”, navela je Ashton, dodajući da vlast “nije trebala pod okriljem noći početi komunikaciju s javnošću uz pomoć policije”, prenio je Itar-Tass.

“Dijalog s političkim snagama i društvom i korištenje argumenata uvijek su bolji nego argument sile”, naglasila je Ashton, koja se od utorka, kao i Kerryjeva zamjenica Victorija Nuland, nalazi u Kijevu.

Agencija Ukrinform prenijela je izjavu lidera opozicione Ukrajinske demokratske alijanse za reforme i bokserskog šampiona Vitalija Klička da je drugim pokušajem da rastjera demonstrante sa Trga nezavisnosti predsjednik Janukovič zatvorio put bilo kakvom kompromisu.

Dok hiljade demonstranata i dalje prkose zimi protestirajući protiv Janukovičevog odbacivanja dogovora s EU-om pod pritiskom Rusije, ukrajinski predsjednik je u utorak navečer razgovarao s Catherine Ashton u Kijevu, javio je AFP.

EU: Vlasti izgubile kredibilitet

Ukrajinske vlasti su “izgubile puno od svog kredbiliteta” nakon što su u srijedu ujutro policajci napali proevropske demonstrante u Kijevu, uprkos pozivu zapadnih zemalja na sudržanost, saopćilo je litvanijsko predsjedništvo EU-a.

“Ukrajinske vlasti su u kratkom vremenskom razmaku, posebno protekle noći, izgubile od svog kredibiliteta”, izjavio je šef diplomatije Litvanije Linas Linkevicius, navodi se u saopćenju njegovog ministarstva.

“Ponavljam poziv ukrajinskim vlastima da odmah prekinu nasilne akcije i provokacije, da istraže sve slučajeve nasilja i kazne odgovorne”, kazao je on.

“Upotreba sile protiv mirnih demonstranata u Kijevu ne može se pravdati. Za nju su direktno odgovorni politički lideri u Ukrajini”, rekla je predsjednica Litvanije Dalia Grybauskaite za AFP.

Ukrajinske vlasti su “javno pokazale ignoriranje poziva predstavnika SAD-a i EU-a prisutnih u Kijevu da se suzdrže od novih mjera koje mogu pogoršati situaciju”.

Izvor: Agencije