Lakša komunikacija u zatvoru Guantanamo

Sudija je odlučio da Vlada SAD-a mora ustupiti izvještaje o uvjetima u zatvoru Guantanamo (Getty Images)

Američki sudija koji je bio angažiran u slučaju suđenja za napade 11. septembra 2001. godine odlučio je da Vlada SAD-a mora ustupiti izvještaje o uvjetima u zatvoru Guantanamo te je ukinuo restrikcije u komunikaciji advokata sa zatvorenicima.

Vojni sudija James Pohl pregledat će izvještaje koje je godinama pisao Međunarodni komitet Crvenog križa, jedina organizacija za ljudska prava koja je imala dozvolu da uđe u američku bazu na Kubi od kako je otvorena 2002. godine, kazao je jedan od advokata.

Iako je ICRC bio protiv otvaranja povjerljivih dokumenta advokatima ili javnosti, ti izvještaji predstavljaju “jedine nezavisne historijske zabilješke o zatvorenicima u Guantanamu”, rekao je James Connell, branilac Alija Abd al-Aziza Alija, poznatog i kao Ammar al-Baluchi, koji je optužen da je jedan od urotnika u napadu 11. septembra.

On je kazao da izvještaji ICRC-a “mogu dati važne informacije o veoma teškim uvjetima zatvaranja u Guantanamu tokom godina”.

Kontakti sa zatvorenicima

U drugoj odluci Pohl je po prvi put dopustio advokatima da elektronskom poštom komuniciraju sa pet osumnjičenih za napade 11. septembra, i to o bilo kojoj temi koja se tiče slučaja.

“Više od dvije godine nisam mogao povjerljivo komunicirati pismom, telefonom ili e-mailom sa svojim klijentima u Guantanamu“, rekao je Sterling Thomas, koji predstavlja Alija.

“Ova nova odluka otvara vrata za bolji odnos branioca i klijenta”, dodao je.

Advokati koji predstavljaju optužene za napad 2001. godine, u kojem je ubijeno oko 3.000 ljudi, na američkom tlu često su vršili pritisak na američku Vladu da ukine restrikcije na komunikaciju s njihovim klijentima.

Bili su protiv oduzimanja pošte, nadzora korespondencije i postavljanja mikrofona na skrivena mjesta kada se sastaju s klijentima.

Izvor: Agencije