Čile: Od kolonije strave do eko-sela

U podnožju Anda, u centralnom Čileu, enklava njemačkih imigranata zvana Villa Baviera pokušava izbrisati užasnu prošlost.

Martin Matthusen je odgovoran za pekaru i tvornicu kobasica. Kao gotovo svi ovdje, govori upečatljivim njemačkim naglaskom, iako je ovdje rođen.

“Prije smo živjeli odvojeno od naših roditelja, braće i sestara, ljudi se nisu mogli ženiti. Rad nam nije bio plaćen. Sada imam platu i dobro radno vrijeme”, kaže Matthusen.

Radno vrijeme sada ima i Jergen Zsurgelies, koji radi u kompleksu hotela.

Država u državi

“Sretan sam što sam konobar ovdje. Sada smo dio Čilea i svijeta, sretan sam i slobodan”, kaže Jergen Zsurgelies.

Danas otprilike 140 kvadratnih kilometara pokušava postati eko-turističko mjesto, što je čudno, jer je ovo nekoć bila kuća strave.

Koloniju dostojanstva, kako se tada zvala, osnovao je 1962. godine bivši nacistički bolničar i samoprozvani propovjednik Paul Schafer.

Tri stotine njegovih sljedbenika napustile su Njemačku i pratile ga u Čile, gdje su osnovali dobrotvorni centar u predivnom seoskom dijelu zemlje.

No, Schafer i njegov unutrašnji krug su, kad su došli, koloniju pretvorili u zatvor za njegove stanovnike i centar za mučenje u vrijeme čileanske vojne diktature.

Tu je bila i prostorija za mučenje i ispitivanje osumnjičenih ili protivnike Pinochetovog režima. Više od četrdeset godina, prije i nakon diktature, kolonija je radila kao država u državi.

“Kolonija je bila kriminalna i pedofilska organizacija, tajna služba koja se vodila kao sekta. To je decenijama bio koncentracioni logor prisilnoga rada i stalnog seksualnog zlostavljanja”, kaže advokat Hernan Fernandez.

Sistemsko mučenje

On je bio prva osoba koja je tužila Schafera za silovanje desetaka čileanskih dječaka. Schaferu se sudilo 2005. godine, išao je u zatvor, ali njegovi glavni saradnici su iza rešetaka završili tek ove godine.

Stanovnici su potvrdili da su ih sistemski mučili, prebijali i prisilno drogirali da spriječe njihov bijeg. Iako su vrata sada otvorena, neki su odlučili ostati.

“Sve naše porodice žrtvovane su ovdje. Nemam ništa drugo. Pokušavam se riješiti lošeg i iskoristiti dobro, jer osjećam da je ovo mjesto, također, moje”, kaže Martin Matthusen.

Neki su bijesni na pokušaj da se sve pretvori u veselo bavarsko odmaralište. I još postoje mnoga neodgovorena pitanja o tome ko je i zašto zataškao strahote.

Međutim, ima i onih koji osjećaju da imaju pravo spasiti ovo mjesto, gdje su žrtvovali svoju mladost, zdravlje i prisebnost, izvijestila je reporterka Al Jazeere Lucia Newman iz Villa Baviere.

Izvor: Al Jazeera