Jemen: Dogovoreno primirje šiita i sunita

Stanovnici Damaja protestiraju zbog krvavih sukoba (EPA)

Šiitski i sunitski borci dogovorili su primirje nakon višednevnih sukoba u gradu na sjeveru Jemena, u kojima je poginulo najmanje 100 boraca i civila.

Ekipa Crvenog križa je uspjela ući u grad Damaj kako bi liječila i evakuirala ranjene u sukobima, ali je prevodilac ekipe ubijen.

Primirje je postignuto uz pomoć izaslanika Ujedinjenih naroda za Jemen Jamala Benomara, javio je Reuters.

“Nadamo se da će doći do stalnog prekida vatre i da će problem biti riješen” rekao je Benomar, prenosi Fena.

Sektaško rivalstvo između sunitskih selefija i šiitske grupe Houthi u Damaju stavilo je u drugi plan napore koji se ulažu u pomirenje frakcija u zemlji u kojoj se nalazi jedna od najaktivnijih grana Al-Kaide.

Eksplozija u naftovodu

U međuvremenu su nepoznati napadači na jugu Jemena raznijeli naftovod koji transportira sirovu naftu do naftnog terminala u Adenskom zaljevu, saopćio je sigurnosni izvor.

Napadači su raznijeli naftovod u području El-Said, u pokrajini Shabwa, obustavljajući dostavu nafte iz naftnog polja Iyadh.

Naftovod koji je u vlasništvu korejske firme transportira blizu 8.000 barela dnevno u Al-Nashimu, koja se nalazi kod naftnog terminala Balhaf, javio je AFP.

Siromašni Jemen proizvodio je u prosjeku 170.000 barela nafte dnevno 2011. godine, što predstavlja smanjenje u poređenju sa 259.000 barela dnevno 2010. godine.

Do smanjenja je došlo zbog štrajkova, napada na naftovode i evakuacije stranog osoblja.

Izvor: Agencije