Vlada Tajlanda dobila povjerenje Parlamenta

Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra pozvala je u četvrtak protuvladine demonstrante na dijalog kako bi se izbjeglo nasilje, nekoliko sati nakon što je dobila povjerenje na glasanju u Parlamentu.

Ona je kazala da opozicioni protesti štete ekonomiji zemlje, te je pozvala opozicione čelnike na razgovore kako bi se zajednički našao izlaz iz krize.

“Vlade ne želi ulaziti u nikakve političke igre, jer će to izazvati kolaps ekonomije”, rekla je Shinawatra u poruci naciji emitiranoj na javnoj televiziji, prenosi Reuters.

Parlament je izglasao povjerenje premijerki, dok deseci hiljada demonstranata danima na ulicama traže ostavku Vlade.

Sporni zakon o amnestiji

Nakon višesedmičnih priprema demonstranti su ove sedmice povećali pritisak zauzimajući zgrade nekoliko ministarstava, što je povećalo strah od eskalacije sukoba u glavnom gradu Bangkoku, naviknutom na političko nasilje zadnjih godina.

U četvrtak su se kretali prema ostalim službenim zgradama, prenosi AFP.

Nezadovoljstvo demonstranata izazvano je nacrtom zakona o amnestiji, koji je, kako navodi opozicija, prilagođen kako bi se omogućio povratak Yingluckinog brata Thaksina Shinawatre, premijera otjeranog u državnom udaru 2006. godine, koji ostaje u središtu politike u kraljevstvu usprkos egzilu.

Usprkos odbacivanju teksta u Senatu, demonstranti, skupine kojima je zajednička mržnja prema Thaksinu Shinawatri, zahtijevaju odlazak Yingluck, koju smatraju marionetom svog brata i kraj “Thaksinova sistema”, koji povezuju s općom korupcijom.

Te je optužbe preuzela i opoziciona Demokratska stranka u svom prijedlogu o izglasavanju nepovjerenja Vladi Yingluck.

Prijedlog izglasavanja nepovjerenja Vladi odbila je, međutim, vladajuća stranka Puea Thai sa 297 prema 134 glasa.

‘Okupiran’ Vladin kompleks

Yingluck je pozvala demonstrante koji se nalaze u zgradi Ministarstva finansija i Vladinom kompleksu na periferiji glavnog grada da napuste te prostore.

Radi se o najvećim protestima od proljeća 2010. godine, kada je skoro 100.000 “crvenokošuljaša” vjernih Thaksinu zauzelo centar Bangkoka, zahtijevajući pad tadašnje demokratske vlade.

Tada je poginulo više od 90 ljudi, a skoro 1.900 je povrijeđeno.

Thaksin Shinawatra je popularan među radničkom klasom u ruralnim i urbanim sredinama, ali nema podršku među tajlandskom srednjom i višom klasom u Bangkoku.

Izvor: Al Jazeera i agencije