Pariska policija uklonila romski kamp

Romski doseljenici su u julu podigli kamp na području koje je Uprava francuskih željeznica koristila kao skladište starih vozila i opreme (EPA)

Francuska policija je uklonila romski kamp u pariskoj provinciji Saint-Quean, u kojem je živjelo blizu 250 Roma, među kojima 70-ak djece.

Romski doseljenici su u julu podigli kamp na području koje je Uprava francuskih željeznica koristila kao skladište starih vozila i opreme.

Uprava SNCF-a je sudu potom podnijela prijavu okupiranja zemljišta i tražila izmještanje kampa zbog sigurnosnih razloga.

Sudska žalba

Žalbu je podnijela i načelnica Saint-Quena Jacqueline Rouillon, u kojoj navodi da kamp predstavlja problem sa aspekta sigurnosti i zdravstva doseljenih Roma.

Uklanjanja romskih kampova i česte intervencije policije u njima u Francuskoj osuđuju Evropska komisija i brojne nevladine organizacije.

Pretpostavlja se da u Francuskoj trenutno živi blizu 20.000 romskih doseljenika, koji su stigli uglavnom iz Rumunije i Bugarske.

Bivša francuska vlast desnog centra vodila je oštru politiku protiv romskih doseljenika, a tu praksu je nastavila i aktuelna socijalistička vlast.

Izvor: Agencije