Škotska Vlada i službeno za neovisnost

Škotski premijer Alex Salmond predstavio je u utorak Vladine pravne argumente za neovisnost Škotske od Velike Britanije, najavljujući tako i službeno referendum koji treba biti održan u rujnu iduće godine.

“Škotska budućnost je sada u škotskim rukama”, rekao je Salmond predstavljajući u Glasgowu “Bijelu knjigu”, dokument na 670 stranica o značaju škotske neovisnosti.

“Odluku neću donijeti ja, niti naši protivnici, a ni mediji, nego će o tome odlučivati narod”, poručio je premijer.

Po njemu, dugo očekivani dokument koji je predstavio znači put za kraj postojanja Velike Britanije, a sadrži gospodarske, socijalne i demokratske značajke izlaska iz britanske zajednice država.

“Bijela knjiga” navodi detaljne planove za valutu, poreze, brigu o djeci, socijalnu skrb i druga pitanja s kojima će se suočiti neovisna Škotska.

Planirano je da Škotska zadrži britansku funtu, prizna kraljicu i ostane u Europskoj uniji, ali će imati svoju obrambenu silu i prikupljati svoje poreze.

Britanija očekivano – protiv

Premijer Salmond je najavio kako neće biti potrebe da se povećaju porezi ako se Škotska odvoji, uz napomenu kako “zna da Škotska ima ljude, vještine i resurse kako bi bila uspješnija zemlja”.

“Neovisnost će omogućiti ljudima u Škotskoj da upravljaju vlastitom sudbinom”, ocijenio je Salmond, koji vodi vladajuću Škotsku nacionalnu stranku.

Još je izjavio kako želi izgraditi “bogatiju i pravedniju zemlju”, ali se i uhvatiti u koštac s “nasljeđem duga” iz unije s Velikom Britanijom.

Škotska ima bogate rezerve nafte i plina, za koje se smatra da mogu poduprijeti gospodarstvo u idućih 50 godina, ocjenjuju zagovornici neovisnosti, no najavljuju i to kako će se morati razmišljati o obnovljivim izvorima energije nakon toga.

Istovremeno, britanski premijer David Cameron vodi kampanju da očuva 300 godina dugo jedinstvo između Engleske i Škotske.

Referendum o škotskoj neovisnosti će biti održan 18. rujna iduće godine.

Izvor: Agencije