Vanredno stanje u Bangkoku zbog protesta

Premijerka Tajlanda poručila je demonstrantima da ne namjerava odstupiti (AP)

Premijerka Tajlanda Yingluck Shinawatra proglasila je vanredno stanje, nakon što su demonstranti koji je žele svrgnuti sa vlasti upali u zgrade Ministarstava finansija i Ministarstva vanjskih poslova.

Yingluck je kasno u ponedjeljak proglasila da će Zakon o unutrašnjoj sigurnosti biti primjenjivan na Bangkok i okolna područja.

Taj zakon se  primjenjuje na tri posebno osjetljiva naselja u glavnom gradu Tajlanda od augusta, kada su prvi put izbili nemiri.

Prema odredbama tog zakona, zvaničnici mogu blokirati ceste, djelovati protiv prijetnji sigurnosti, uvesti policijski sat i zabraniti korištenje elektronskih uređaja na određenim mjestima.

Dozvoljeno je mirno okupljanje građana.

Protesti zbog zakona o amnestiji

Najmanje 1.000 demonstranata, tzv. žutokošuljaša, koji podržavaju opoziciju, upalo je u zgrade ministarstava finansija i vanjskih poslova te zatražilo ostavku premijerke.

Povod demonstracija je propali pokušaj donošenja novog zakona o amnestiji, koji bi premijerkinom bratu Thaksinu Shinawatri omogućio povratak iz egzila i oslobodio ga optužbi za korupciju.

Predsjednica Vlade poručila je da ne namjerava odstupiti.

“Koliko smo shvatili, organizator protesta Suthep Thaugsuban rekao je da centar demonstracija želi prebaciti ovamo, sa mjesta na kojem je danas bilo najmanje 70.000 ljudi, a možda i stotine hiljada”, javila je reporterka Al Jazeere Veronica Pedrosa ispred zgrade Ministarstva finansija u Bangkoku.

“Najavio je, također, kako želi da ljudi donesu madrace. Želi da uđu u zgradu Ministarstva finansija i da tamo spavaju, da je okupiraju, sve dok premijerka Yingluck Shinawatra ne odstupi sa funkcije. To je glasna i trijumfalna gomila, značajan udarac. Zamislite da se to događa u zgradi ministarstva bilo gdje drugo u svijetu, naprimjer u Londonu. To je prilična anarhija.”

Izvor: Al Jazeera i agencije