Sukob demonstranata i policije u Kijevu

Demonstranti su nezadovoljni što se Vlada, umjesto Evropskoj uniji, okreće Rusiji (Getty Images)

Demonstranti u Ukrajini u ponedjeljak su se sukobili s policijom u blizini sjedišta Vlade, drugog dana velikih protesta protiv odluke Vlade da promijeni politički kurs i ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu, saopćila je da je stupila u štrajk glađu, kako bi izvršila pritisak na ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum, javile su agencije.

Skoro 1.000 demonstranata okupilo se u blizini sjedišta Vlade u Kijevu u pokušaju da privole Janukoviča da, ipak, potpiše SSP s EU-om ove sedmice.

Neki od demonstranata pokušali su ući u zgradu Vlade, ali su bili primorani odstupiti nakon što je policija upotrijebila suzavac, naveo je novinar AFP-a s lica mjesta.

Demonstranti su se okupili u Kijevu pošto je Ukrajina u petak u posljednji tren “okrenula leđa” EU-u i napravila zaokret ka Rusiji.

Ukrajinski Parlament je u četvrtak, svega sedam dana prije zakazane ceremonije potpisivanja SSP-a, neočekivano odbacio zakone neophodne za pristupanje.

Ekonomski razlozi

Premijer Ukrajine Mikola Azarov izjavio je da je ta odluka donesena isključivo iz ekonomskih razloga i najavio da će se Vlada u Kijevu sada usredotočiti na obnavljanje trgovinskih odnosa sa Rusijom – vodećim trgovinskim partnerom Ukrajine i njenim glavnim dobavljačem gasa.

Ukrajinska Vlada je predložila osnivanje trostrane trgovinske komisije između Ukrajine, EU-a i Rusije, a Parlament Ukrajine izjasnio se i protiv seta zakona koji bi omogućili da se Timošenko, osuđena za korupciju, liječi u inostranstvu.

Kćerka bivše predsjednice Vlade Jevgenija Timošenko zatražila je od njemačke kancelarke Angele Merkel da izvrši pritisak na Vladu Ukrajine i rekla da je za njenu majku, koja je u zatvoru, Njemačka posljednja šansa.

“Merkel ne smije odustati. Ako moja majka ne bude uskoro oslobođena, ona će umrijeti”, rekla je Jevgenija Timošenko njemačkom tabloidu Bild.

Ona se založila za potpisivanje SSP-u između Ukrajine i EU-a i zahtijevala da Njemačka izvrši pritisak na Ukrajinu.

Jevgenija Timošenko je kazala da bi u narednim danima trebalo postići da SSP bude potpisan i istakla da tu “Njemačka igra odlučujuću ulogu”.

Promjena kursa

U nedjelju je blizu 10.000 ljudi, drugi dan zaredom, organiziralo protest u centru Kijeva, sa zahtjevom da Ukrajinska Vlada promijeni politički kurs i potpiše SSP s EU-om.

Demonstranti su, noseći ukrajinske i zastave EU-a, uzvikivali “Ukrajina je Evropa” i pjevali himnu dok su marširali ka centralnom Trgu nezavisnosti.

Ovaj protest viđen je kao test snage opozicije, navodi agencija AP i dodaje da će se vidjeti koja je njena moć u pokušaju da nagovori predsjednika Viktora Janukoviča na promjenu političkog kursa i vraćanje ka pravcu EU-a.

Jedan od zahtjeva EU-a za potpisivanje SSP-a bio je oslobađanje iz zatvora bivše premijerke Julije Timošenko, koju smatraju ključnim Janukovičevim političkim neprijateljem.

Izvor: Agencije