Igračke konzole – najbolji praznični poklon

Počela je sezona praznične kupovine. Idealno je vrijeme za predstavljanje novih proizvoda. Microsoft je predstavio svoju novu igračku konzolu X-Box, kojom žele parirati rivalskom Sonyju i PlayStationu. Uz nitendo i seriju smartfona i tablet računara, borba za tržište video igrica uveliko počinje.

Za londonske ljubitelje igrica ovo je događaj iz snova. Dobili su priliku prvi probati novu Microsoftovu konzolu. Dugo očekivani X-Box One.

Ovakvu priliku dobijete jednom u životu”, kaže kupac Charlie Pulbrook.

Tržišno predstavljanje uslijedilo je samo nekoliko sedmica nakon što je najveći rival Sony pustio u prodaju svoj PlayStation četvrte generacije. Iz Microsofta se nadaju da će novi X-Box biti više od igračke konzole.

Plan je da se osvoji dnevni boravak, odnosno da X-Box postane uređaj preko kojeg će se gledati televizija, filmovi, surfati internetom, obavljati video pozivi i, naravno, igrati igrice. Iako nisu svi uvjereni da će igračka konzola dobiti takvu ulogu, iz Microsofta vjeruju da uspjeh neće izostati.

Od korisnika – ljubitelji

“Ljudi žele dobre igrice. Žele imati dobar multiplayer. I što je najbitnije, žele dobre zabavne servise u istoj konzoli”, izjavio je Harvey Eagle iz Microsofta UK.

Mala konzola možda jeste napravila veliki iskorak u odnosu na prethodni model, predstavljen prije osam godina, ali tržište je sada mnogo drugačije. Tu su tablet računari, smartfoni, televizori s internetskom konekcijom, personalni računari te mnoge druge igračke konzole.

Procjene su da u svijetu postoji blizu 4,3 milijarde uređaja za igranje koji imaju internetsku konekciju te da će se njihov broj do 2017. godine povećati na 7,4 milijarde. To je porast od 90 posto za samo četiri godine.

S više uređaja nego stanovnika na zemlji, mnogi ipak vjeruju da postoji budućnost za konzole.

“Igram igrice na telefonu, ali to se ne može porediti s konzolom”, kaže Grab Jessica Russel, koja je kupila X-Box.

Izazov za proizvođače konzola je da povremene korisnike pretvore u odane ljubitelje, kako bi osigurali jako tržište kada i naredna generacija konzola ugleda svjetlo dana.

Izvor: Al Jazeera