Madurov dekret ugrožava poslodavce

Poslovna klima u Venecueli se pogoršava, tvrde vlasnici trgovina, kojima je novi dekret predsjednika Nicolasa Madura ugrozio profit.

Trgovina je već znatno manje. Andy Gallacher iz glavnog grada Caracasa objašnjava zašto.

Naime, Kongres Venecuele odobrio je ranije ove sedmice predsjedniku Nicolasu Maduru specijalno pravo da bez konsultiranja zakonodavaca stavlja zakone na snagu putem dekreta, što je, kako je on ranije rekao, neophodno, jer privatni biznis pokušava da sabotira nacionalnu ekonomiju.

Njegovi protivnici ocijenili da taj novi propis dalje urušava vladavinu zakona u toj duboko polariziranoj zemlji, navodi agencija AP.

Maduro je ranije izjavio da će prva stvar koju će uraditi tokom svog jednogodišnjeg mandata biti da ograniči profite kompanija kako one ne bi podvaljivale potrošačima.

Jednoglasna podrška Petare

“Ovo je radnička klasa Petare, kvarta u Caracasu, koje je uporište predsjednika Nicolasa Madura. Ovdje ćete naići na jednoglasnu podršku njegovom novom zakonu kojim namjerava smanjiti profite preduzetnika za 30 posto. Tako će mnogi proizvodi, poput ovih mašina za pranje suđa i televizora, biti znatno jeftiniji”, izvještava Al Jazeerin reporter.

Natalio Kassabji u Venecuelu je iz Sirije došao prije pedeset godina. Porodični posao u Petareu vodi tri decenije i već je dobrovoljno snizio cijene proizvoda, u strahu da će njegovu trgovinu zatvoriti Vlada. Sada brine o tome šta će se dogoditi idućeg mjeseca.

“Svakog dana se sastajem sa vlasnicima trgovina. Ne znamo kakva će naša budućnost biti pod novim mjerama. Nadamo se da će sve završiti dobro i da ćemo, ukoliko ostanemo bez robe, moći nabaviti novu, kako je vlada obećala”, kaže ovaj preduzimač.

Ali u zemlji u kojoj je teško doći do osnovnih namirnica, a inflacija se otela kontroli, mnogi pozdravljaju predsjednikov plan.

Zadovoljstvo građana

“Sada možemo kupiti potrepštine… dobar televizor, frižider. Prije Vladinih mjera, oni su bili veoma skupi i mi, siromašni, nismo ih mogli priuštiti. Sada možemo”, kaže jedan stanovnik Caracasa.

Njegov sugrađanin tvrdi da ove mjere pomažu “jer teško radimo kako bismo kupili što nam je potrebno. Ranije nismo mogli priuštiti ništa.”

Ekonomisti poput Juana Suareza kažu da će državna kontrola privatnih preduzeća samo otjerati investitore koji su Venecueli prijeko potrebni.

“Multinacionalne kompanije mnogo doprinose ekonomiji zemlje, a oni će najvjerovatnije napustiti Venecuelu, ako uvjeti budu postajali sve rigorozniji i počnu sve više gušiti njihove poslove. Stoga, ako ove multinacionalne kompanije ne nađu mogućnost za poslovanje, da kupuju dolare i povećavaju profit, neće više imati razloga da budu u Venecueli”, kaže Suarez.

Predsjednikov plan trebao bi stupiti na snagu u januaru. Nataliu do tada preostaje čekanje i nada da će posao uspjeti održati na životu.

Izvor: Al Jazeera