Erdogan: Mursi demokrat i borac za slobodu

Erdogan i Putin na sastanku su izrazili uvjerenje u unaprijeđenje bilateralnih odnosa dviju zemalja (EPA)

Uoči službenog posjeta Rusiji, Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je novinarima kazao kako podržava stav koji je svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi zauzeo pred sudom u Egiptu.

“Pozdravljam držanje Mursija na sudu i poštujem takvo ponašanje. Njegov stav, ponašanje i riječi su odraz istinskog demokrata, stav osobe koja se bori za slobodu. I zato ga treba poštovati. Ali, ne poštujem one koji mu sude”, rekao je turski premijer i podsjetio da se sutra obilježava 100 dana od ubistava demonstranata na Tgu Rabaa al-Adawiya, te dodajući da se u Egiptu događa “prava ljudska drama”.

“Prije 100 dana u Egiptu je ubijeno 2.600 osoba, a ranjeno je 7.000. Od tada do danas u toj zemlji je ubijeno 3.510 osoba, a 20.559 je ranjenih i 2.144 uhićenih”, rekao je Erdogan, kako prenosi Anadolija.

Turski premijer smatra kako je neopravdano vojnim udarom svrgnuti predsjednika Egipta pod navodima da je bio neuspješan u svome poslu.

‘Hoće li sad i u Francuskoj biti vojni udar?’

“To rade samo vojni režimi. U Egiptu vlada vojna uprava koja tvrdi da je Mursi bio neuspješan. One koji su autokratski upravljali Egiptom 75 godina sada oslobađaju. Pogledajte Francusku gdje samo oko 15 posto građana tvrdi da je Francois Hollande uspješan. Hoće li sad i u Francuskoj vojska izvesti vojni udar? U demokracijama narod bira i oduzima pravo na vlast političarima putem izbora. Ali, u Egiptu vojni režim ne zna šta je demokracija. Da poštuju demokraciju, slušali bi volju naroda”, kazao je Erdogan.

Kraj ere ‘crvenih tepiha’ na svečanostima

Turski premijer Erdogan odobrio je uredbu kojom se zabranjuje upotreba crvenih tepiha na svečanim prijemima, ispraćajima i drugim svečanim manifestacijama u zemlji. Uredba turske vlade objavljena je i u Službenim novinama Turske. “Ukida se uporaba crvenih tepiha za vrijeme svečanih prijema, ispraćaja i svečanih događaja u zemlji.

Erdogan boravi u službenom posjetu Rusiji, gdje će predvoditi visoku tursku delegaciju na četvrtom. summitu Vijeća za suradnju dviju zemalja, a uoči susreta je u Konstantinovski palači održao sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javlja Anadolija.

Sastanku Erdogana i Putina prisustvovali su i šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu, zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Mevlut Cavusoglu, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov i savjetnik pri Kremlju Jurij Ušanov.

Erdogan i Putin uvjereni u unaprijeđenje odnosa

Uoči sastanka s Putinom, Erdogan je u kratkoj izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo zbog organiziranih susreta i kazao kako će se tijekom njih razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Istaknuvši da će predstojeći sastanci biti od velike koristi, Erdogan je rekao da Turska i Rusija trebaju raditi na intenziviranju suradnje.

“Vjerujem da ćemo i na današnjim sastancima ojačati naše zajedništvo”, zaključio je turski premijer.

I ruski predsjednik Putin uvjeren je u dobre rezultate današnjih sastanaka i unaprijeđenje bilateralnih odnosa sa Turskom.

Putin i Erdogan će, nakon odvojenog sastanka, predsjedavati 4. Summitom Vijeća za bilaterlanu suradnju.

Izvor: Agencije