Spasioci pronašli još tijela kod Lampeduse

Italijanski spasioci pronašli su još tijela imigranata koji su stradali u četvrtak u brodolomu kod otoka Lampedusa, čiji stanovnici traže pomoć Evrope, jer ne žele da se njihove plaže, zbog sve češćih stradanja imigranata, pretvore u groblja.

“Potraga je nastavljena rano jutros i nadamo se da ćemo danas završiti, tim više što su meteorološki uvjeti dobri”, rekao je u utorak zapovjednik obalne straže Filippo Marini.

Ronioci su tokom jutra u blizini olupine pronašli 18 tijela, čime je broj poginulih porastao na 250, dok je nesreću preživjelo 154 ljudi.

Marini je dodao da će ronioci ući i u spremište broda, gdje su se nalazili imigranti koji su kupili najjeftinije karte za putovanje u Evropu.

Imigranti su većinom bili iz Eritreje i Somalije.

Istovremeno, u znak protesta, imigranti su iz pretrpanog Imigracionog centra na otoku Lampedusa, na kojem već nekoliko dana pada kiša, izbacili madrace i blokirali prolaz autobusima, javlja italijanska agencija ANSA.

Sastanak ministara EU-a

“Dosta nam je ovakvog života, kao životinje”, poručili su.

U prihvatnom centru trenutno je smješteno skoro 1.000 ljudi, iako službeno raspolaže sa 250 kreveta.

Na zahtjev Italije, koja je suočena s velikim prilivom imigranata, imigracija je bila tema sastanka ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, održanog u utorak u Luksemburgu.

Na sastanku je zaključeno da će EU zatražiti od svojih 28 članica da pojačaju patrole u Mediteranu, kako bi u budućnosti spriječili imigrantske tragedije.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom izjavila je da će predložiti veliku operaciju Frontexa, agencije za upravljanje granicama EU-a, veliku akciju na Mediteranu od Kipra do Španije za uvježbavanje spasilačkih intervencija, prenose agencije.

Uprkos značajno smanjenom budžetu agencije u posljednje tri godine, koja se u međuvremenu oslanjala na donacije, Malmstrom će tražiti osjetno ojačavanje resursa, a predložit će da se o ovoj temi razgovara i sa šefovima država i vlada EU-a, čiji će samit biti održan krajem mjeseca u Briselu.

Zahtjevi Južne Evrope

Ona će, zajedno s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom, u srijedu posjetiti mjesto tragedije kod Lampeduse i razgovarati s italijanskim vlastima, koje očekuju pomoć u borbi protiv ilegalnog priliva emigranata, čiji se broj učetvorostručio u ovoj godini, dostigavši 30.000.

Južna Evropa traži evropski mehanizam za raspodjelu tereta rješavanja zahtjeva za azil, dok po tzv. načelu Dublin II iz 2003. godine kandidati moraju zahtjev predati u prvoj zemlji u koju uđu.

Drugi zahtjev odnosi se na povećanu kontrolu evropskih obala, koja je u nadležnosti agencije Frontex, uspostavljene 2004. godine, no čiji godišnji budžet ne prelazi 60 miliona eura, što je, po francuskom šefu diplomacije Laurentu Fabiusu, “sramota”.

Italijanska Vlada najavila je, također, da će ove sedmice održati sastanak o izmjeni zakona Bossi-Fini, po kojem su svi ilegalni imigranti “sumnjivi”, pa tako i 154 preživjela imigranta zadnjeg brodoloma kod Lampeduse, koje italijanski zakon smatra delinkventima.

Izvor: Agencije