Česi izašli na parlamentarne izbore

Češki građani, opterećeni teškom gospodarskom situacijom i nezadovoljni brojnim korupcijskim skandalima u vlasti, u petak su od 14 sati počeli izlaziti na birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima će, po predviđanjima, pobjedu odnijeti socijaldemokratska stranka ČSSD.

Više od osam milijuna Čeha s pravom glasa na birališta će moći izaći dva dana, pa su u petak birališta, njih više od 14.800, otvorena od 14 do 22 sata, a u subotu od osam do 14 sati. Prvi preliminarni rezultati bit će poznati istog dana već oko 18 sati.

Prema posljednjim istraživanjima raspoloženja birača, u parlament će ući sedam stranaka, pa bi ČSSD Bohuslava Sobotke mogla dobiti 26 posto glasova, a nereformirani komunisti, okupljeni u stranku KSČM, čak 18 posto čime bi te dvije stranke mogle dobiti nešto najmanje 100 od ukupno 200 mjesta u parlamentu.

Naklonost ljevici

Kao treća politička snaga pojavila se potpuno nova stranka ANO (na češkom „da“) milijardera Andreja Babisa, tajkuna petrokemijske i prehrambene industrije koja se vrti oko 15 posto potpore.

Birači su već u siječnju pokazali svoju naklonost ljevici kada su izabrali bivšeg komunista Miloša Zemana za predsjednika nakon deset godina vlasti konzervativca i euroskeptika Vaclava Klausa.

Prijevremeni izbori će okončati višemjesečnu političku krizu i paralizu vlasti otkako je u lipnju pala vlada desnoga centra bivšeg premijera Petra Nečasa zbog korupcijskog i špijunskog skandala, ali i Nečasovih privatnih afera.

Prethodni parlamentarni izbori održani su prije tri godine, a na njima je zabilježena visoka stopa izlaznosti birača od 63 posto.

Izvor: Agencije