Grčka obustavila financiranje Zlatne zore

Syriza vjeruje da ima većinu koja će podržati sporazum (AFP)

Grčka skupština izglasala je suspenziju državnog financiranja neonacističke stranke Zlatna zora, nakon što se šest njihovih zastupnika suočilo s optužbama povezanim s „formiranjem kriminalne organizacije“, javile su agencije.

Za takvu mjeru glasalo je 235 od ukupno 300 zastupnika, a usvojenim amandmanima omogućeno je neograničeno zamrzavanje financiranja stranaka čije rukovodstvo je optuženo za umiješanost u rad kriminalnih skupina ili terorizam.

Zastupnici Zlatne zore suzdržali su se od glasanja, naglašavajući da će obustavljanje financiranja samo zakočiti njihove građanske inicijative, kao što su dodjela hrane „samo Grcima“ i doniranje krvi.

Agencije navode kako je u pitanju najnoviji napor Vlade da zavede red sa strankom koju prozivaju kao „neonacističku kriminalnu bandu“.

Lider u zatvoru

Zlatna zora je povećala rejting na valu prosvjeda protiv oštrih mjera štednje i raspoloženju prema migrantima, te postala treća po popularnosti, sve do ubojstva ljevičarskog glazbenika Pavlosa Fyssasa, za koje je optužen jedan pristalica te stranke.

Grčka je namijenila 11 milijuna eura za financiranje parlamentarnih stranaka u 2013. godini, od čega 873.000 eura za Zlatnu zoru.

Lider te stranke Nikolaos Mihaloliakos i dvojica zastupnika čekaju početak suđenja u zatvoru pod optužbama za pripadnost kriminalnoj skupini, što je prvi put da je neki izabrani političar u zatvoru u Grčkoj od vojnog udara 1967. godine.

Još trojica zastupnika pušteni su na slobodu do početka suđenja, uz obavezu da ne napuštaju zemlju.

Ukoliko se utvrdi njihova krivnja, zastupnici Zlatne zore suočit će se s kaznom zatvora u trajanju do 10 godina.

Stranka odbija optužbe da je neonacistička, a svih šest zastupnika poriču krivnju, tvrdeći da im se sudi zbog njihovih nacionalističkih uvjerenja.

Izvor: Agencije