London dao garancije za gradnju nuklearki

Dok se u većini velikih svjetskih ekonomija vodi debata o zatvaranju nuklearnih elektrana, Velika Britanija ide u suprotnom smjeru.

Vlada te zemlje je prva u Evropi koja je dala državne garancije za finansiranje gradnje nuklearnih elektrana. Ugovor kojeg je britanska Vlada potpisala s francuskom kompanijom EDF za izgradnju nuklearne elektrane vrijedan je 19 milijardi eura.

Projekat Hinckley Point C na jugozapadu Engleske je prva novoizgrađena nuklerana elektrana u Evropi nakon krize u japanskoj Fukushimi. Očekuje se da će početi proizvoditi struju od 2023. godine, po garantiranoj cijeni od 110 eura po megavat-satu, što je duplo više od trenutne tržišne cijene.

“Mislim da je ovo veoma bitan dan za našu zemlju, dan kada smo se dogovorili da gradimo novu nuklearnu elektranu. Nadam se da će ovo biti prva od mnogih elektrana ovdje na jugozapadu Engleske”, kazao je britanski premijer David Cameron.

Konzorcij, kojeg predvodi francuski EDF, izgradit će dva reaktora na vodeno hlađenje, snage 1.650 megavati, koji će biti u stanju zadovoljiti sedam posto britanskih potreba za električnom energijom.

Privlačenje stranih investitora

“Uvijek smo u potrazi za poštenim dogovorima, poštenim prema potrošačima i investitorima i dobrim za Veliku Britaniju. Vjerujem da sve strane imaju zajednički cilj i da ćemo uspjeti zahvaljujući ovom poštenju”, kaže Vincent de Rivaz, direktor kompanije EDF Energy.

EDF-ovi partneri u projektu su dvije kineske nuklearne korporacije, s kojima će imati kombinirani vlasnički udio između 30 i 40 posto. Francuska državna nuklearna kompanija Areva imat će udio od 10 posto, dok će većinsko vlasništvo biti britansko.

“Ova nuklearna elektrana neće biti udar na džepove britanskih poreskih obveznika. Novac se neće preusmjeravati sa puteva, bolnica ili škola. Umjesto toga, privlačimo strane investitore, francuske i kineske kompanije, da ulože u našu infrastrukturu. Mislim da je to dobra stvar”, rekao je britanski premijer.

Kineski partneri koji učestvuju u projektu nadaju se da će im ova nuklearna elektrana biti dovoljna referenca za izgradnju drugih nuklearnih elektrana širom Evrope.

Izvor: Al Jazeera