Osmero mrtvih u sukobima u Jemenu

U sukobima od ponedjeljka ubijeno je najmanje šest pobunjenika i 14 vojnika (AFP)

Osmerica ljudi, od kojih dvojica pobunjenika, peterica vojnika i jedan pripadnik lokalnih provladinih snaga, poginuli su u četvrtak tokom napada jemenske vojske na uporište pobunjenika povezanih s Al Kaidom, saopćili su izvori iz vojske.

Tokom napada tenkovima i teškom artiljerijom, zarobljena su dva pripadnika grupe Ansar al-Sharia (Pobornici islamskog prava), a ranjeno je 10 vojnika, prenosi Reuters.

Vojni izvori su naveli da je cilj akcije uništenje pobunjenika koji su se sklonili u pećinama u planinskom području pošto su pobjegli iz Jara i Zinjibara tokom prošlogodišnje vojne ofanzive, koju su podržale SAD.

Ansar al-Sharia, grupa koja je povezana s Al Kaidom na Arabijskom poluotoku, iskoristila je pobunu protiv bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdullaha Saleha 2011. godine i zauzela dva grada.

Bapadi na američke mete

SAD i njihovi saveznici zabrinuti su zbog prisustva Al Kaide u regionu u kojem se nalazi jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte, Saudijska Arabija, kao i glavna svjetska saobraćajnica za transport tog energenta.

Washington smatra Al Kaidu na Arabijskom poluotoku jednim od najaktivnijih ogranaka globalne mreže.

Ta grupa je navodno odgovorna za niz napada na američke mete.

Jemenska vojska vodi odvojenu operaciju na sjeveroistoku zemlje protiv pobunjenika, za koje se vjeruje da drže u zatočeništvu tri zapadna taoca.

U sukobima od ponedjeljka ubijeno je najmanje šest pobunjenika i 14 vojnika, od kojih 11 u napadu bombaša samoubice u gradu Raddi.

Izvor: Agencije