Ubijen talibanski komandant u Pakistanu

U napadima dvije američke bespilotne letjelice ubijeni su talibanski komandant, njegov zamjenik i još najmanje sedam talibanskih boraca u Južnom i Sjevernom Vaziristanu, u Pakistanu, saopćili su sigurnosni izvori.

U prvom napadu ubijeno je šestoro ljudi, uključujući Mullah Nazira, komandanta iz plemena Wazir, kada su rakete pogodile kuću u mjestu Angoor Adda, u blizini grada Vane, prijestolnice Južnog Vaziristana, nedaleko od granice sa Afganistanom, prenijele su agencije.

U tom napadu poginuo je i njegov zamjenik Ratta Khan, saopćili su neimenovani izvori.

U drugom napadu u Sjevernom Vaziristanu poginulo je još troje ljudi.

 „Napad koji je izvela američka bespilotna letjelica prošle noći ciljao je kuću u Angoor Addi u Južnom Vaziristanu“, rekao je novinar Al Jazeere Kamal Hyder.

„Mullah Nazir je među poginulima. Napad se desio u vrijeme kada SAD želi razgovore sa talibanima. Ovo je veliki preokret“, dodao je.

Stanovnici Angoor Adde i Wane, najvećih gradova u Južnom Vaziristanu, rekli su da je u džamijama objavljena Nazirova smrt.

Više napada

U drugom napadu, letjelica je ispalila dvije rakete na vozilo u kojem su bili borci na sjeverozapadu Pakistana. Poginulo je najmanje troje ljudi, rekli su sigurnosni zvaničnici.

U američkim napadima bespilotnim letjelicama posljednjih godina ubijeno je više talibanskih lidera, među kojima je i Hakimullah Mehsud, ubijen 2009. godine.

Napadi ovim letjelicama dramatično su se povećali od kada je Barack Obama došao na mjesto američkog predsjednika, pišu agencije.

Agencija Reuters je navela da je 2007. godine bilo pet takvih napada, a već 2010. je izvedeno čak 117 napada bespilotnim letjelicama.

Iako su mete napada borci, često se dogodi da među žrtvama budu i civili, navodi ova agencija.

Izvori: Al Jazeera i  agencije