Kirchner opet traži pregovore o Falklandima

Kritičari liderke Kirchner smatraju da ona pokušava na ovaj način odvući pažnju sa socijalnog nesklada kod kuće (EPA)

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner uputila je otvoreno pismo britanskom premijeru Davidu Cameronu u kojem poziva na početak pregovora o vraćanju Falklandskih otoka Argentini, objavio je Guardian u četvrtak, a prenosi Tanjug.

Pismo je upućeno povodom 180-godišnjice aneksije Falklanda a Kirchner, koja koristi špansko ime za otoke – Malvini, navodi da su ona kao posljedica kolonijalne politike Velike Britanije na silu oteti od Argentine što je nanijelo udarac teritorijalnoj cjelovitosti južnoameričke države.

Ona se poziva na to što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1965. godine „jednoglasno usvojila rezoluciju kojom se priznaje da je aneksija Malvinskih otoka rezultat britanske kolonijalne politike i koja poziva države da se rješenje teritorijalnog spora postigne pregovorima“.

U odgovoru na pismo, čija je kopija proslijeđena i generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, Cameron odgovara da većina od 3.000 stanovnika otoka podržava Veliku Britaniju.

Izbor na stanovnicima

Na referendumu, čije je održavanje planirano u martu, odlučit će se da li će Falklandi ostati britanska teritorija. Cameron uvjerava da će britanske vlasti „poštovati i štititi“ interese lokalnog stanovništva.

Član Zakonodavne skupštine Falklandskih otoka Barry Elsby podržao je premijera, ističući da je opredijeljenost za Veliku Britaniju – izbor stanovnika otoka.

Falklandski otoci udaljeni su od Velike Britanije 14.000 kilometara i predstavljajući praktično vrata za Antarktik, te osiguravaju kontrolu nad dijelovima Atlantskog okeana sa izuzetno bogatim prirodnim resursima.

Spor između Velike Britanije i Argentine datira od početka 19. stoljeća, kada su se na otoku pojavili prvi britanski naseljenici.

Oružani sukob počeo je 2. aprila 1982. godine, trajao je 74 dana i završio se britanskom pobjedom.

Jednostrana odluka

Britanske naftne kompanije su 2010. godine jednostrano donijele odluku da počnu sa istraživanjima nalazišta nafte u blizini arhipelaga što je uticalo da se sukob zaoštri.

Potez argentinske predsjednice uslijedio je nakon što je britanska Vlada krajem prošle godine donijela odluku da, povodom dijamantskog jubileja kraljice Elizabeth II, jedno područje Antarktika nazove po njoj, što je u Buenos Airesu shvaćeno kao provokacija.

Guardian, međutim, navodi da kritičari liderke Kirchner smatraju da ona pokušava na ovaj način odvući pažnju sa socijalnog nesklada kod kuće.

Kako piše londonski list, u padu je podrška predsjednici uoči parlamentarnih izbora u oktobru.

Britanski Foreign Office energično odbija mogućnost novih pregovora, ističući da o sudbini otoka mogu odlučiti samo njihovi stanovnici u skladu sa principom UN o samoopredjeljenju.

Tvrdnje argentinske strane da su Argentinci protjerani sa otoka zvanični London odbacuje, tvrdeći da 1833. godine na Folklandima nije bilo civila, a da su pripadnici britanske mornarice protjerali jedan argentinski garnizon.

Kirchner je i ranije pozivala na pregovore. Tako nešto izjavila je sredinom juna prošle godine u Generalnoj skupštini UN-a povodom 30. godišnjice rata za ovaj arhipelag.

Izvor: Agencije