EU: Nova pomoć Afganistanu

Program za poljoprivredu uglavnom se odnosi na vodosnabdijevanje i osiguranje drugih izvora prihoda umjesto maka (EPA)

Evropska unija (EU) će odobriti Afganistanu finansijsku pomoć od 185 miliona eura, koji će biti namijenjeni za program zdravstvene pomoći i program za poljoprivrednike.

Novi finansijski sporazumi trebali bi biti potpisani u Briselu tokom posjete afganistanskog ministra finansija Omara Zakhilwala, saopćeno je iz Evropske komisije (EK).

“Posljednjih godina afganistansko stanovništvo je suočeno s ratom, nestabilnošću i sve većim siromaštvom”, izjavio je evropski komesar za razvoj Andris Piebalgs, navodi Srna.

On je ocijenio da će ova pomoć poslužiti Afganistanu da prođe kroz proces tranzicije prije nego što postigne punu autonomiju.

Ilegalna industrija

Jedan od programa je namijenjen pružanju osnovne zdravstvene zaštite i osnovnih bolničkih usluga za 14 miliona ljudi, navodi se u saopćenju EK-a.

U saopćenju se dodaje da je glavni cilj da se ljudima u udaljenim provincijama omogući pristup liječenju u kvalitetnim medicinskim ustanovama.

Program za poljoprivredu uglavnom se odnosi na vodosnabdijevanje i treba pomoći da se seoskom stanovništvu osiguraju drugi izvori prihoda, umjesto onih koji su bili povezani s uzgajanjem maka, navodi se u saopćenju.

Tokom 2012. godine ponovo je povećana površina na kojoj se uzgaja mak, uglavnom na jugu i zapadu zemlje, gdje “cvjeta” ilegalna industrija, navodi specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda (UN) za borbu protiv droge.

Izvor: Agencije