Obama pozvao Amerikance na zajedništvo

U prisustvu stotina hiljada ljudi, Američki predsjednik Barack Obama položio je zakletvu na javnoj ceremoniji ispred Kongresa u Washingtonu.

Obama je nakon toga održao inauguralni govor, u kojem je predstavio viziju novog četverogodišnjeg mandata.

Obama je kazao da se desetljeće američkog ratovanja bliži kraju, te da je ekonomija zemlje na putu ka oporavku, javio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Ekonomski oporavak je počeo. Američke mogućnosti su neograničene, jer imamo sve kvalitete koje zahtijeva svijet bez granica. Mladost i pokretnost, raznolikost i otvorenost i beskrajne prilike za rizik i dar za inovacije”, rekao je američki predsjednik.

“Moji sunarodnjaci, stvoreni smo za ovaj trenutak i iskoristit ćemo ga, dok god ga budemo iskoristili zajedno”, kazao je Obama nekoliko trenutaka nakon polaganja zakletve.

‘Težak izbor’

Također je spomenuo izazove na polju unutrašnje politike tokom svog prvog predsjedničkog mandata, naglasivši potrebu za “kolektivnom akcijom”.

“Moramo napraviti težak izbor kako bismo smanjili trošak zdravstvene zaštite i naš deficit”, kazao je Obama.

“Ali, odbacujemo tezu da Amerika mora odabrati između zbrinjavanja generacije koja je izgradila ovu zemlju i investiranja u generaciju koja će izgraditi njenu budućnost.”

Analitičari i mediji su jedinstveni u odgovoru na pitanje šta čeka Baracka Obamu u iduće četiri godine –  teški dani koji će ga obilježiti kao predsjednika.

Obama je također naglasio da SAD “mora predvoditi” inicijativu za korištenje obnovljive energije, zbog klimatskih promjena.

 “Na svakoj predsjedničkoj inauguraciji svjedoci smo koliko je snažan naš Ustav i onome što nas čini tako posebnima”, istaknuo je Obama, pozivajući se na ostavštinu utemeljitelja Sjedinjenih Država uokvirenu u Ustavu.

Kako je kazao Puljić, govor predsjednika Obame je već ocijenjen kao odličan, govor u kojem je on iznio temelje svojih vjerovanja koja se oslanjaju na ostavštine predsjednika Abrahama Lincolna i borca za ljudska prava dr. Martina Luthera Kinga.

Obama je prilikom pogalanja zakletve koristio dvije Biblije – jednu koja je pripadala Lincolnu i drugu koja je pripadala dr. Kingu.

“Zanimljivo je da su konzervativci još jučer izjavili da u govoru predsjednika Obame neće biti ničeg vrijednog za poslušati”, kazao je Puljić.

Ono što nije bilo očekivano u govoru jesu poruke oko klimatskih promjena.

To znači da će Obama u svom drugom mandatu otvoriti i to pitanje, kojem njegova administracija nije posvetila mnogo pažnje u prve četiri godine.

Predsjednik je pozvao svoje sugrađane da se očuvaju jednaka prava žena, pogotovo kada su njihove plate u pitanju, te jednaka prava homoseksualaca u Sjedinjenim Državama.

Obama je govorio i o tome da se zemlja mora boriti protiv opasnosti po američku djecu, podsjećajući na tragediju u osnovnoj školi u Newtownu, od prije mjesec dana.

“Opći je dojam da je ovo bio snažniji inauguralni govor Baracka Obame od onog prethodnog, u kojem je jasno poručio kako će preostalo vrijeme u Bijeloj kući iskoristiti kako bi  zemlju usmjerio onako kako on smatra da bi budućnost trebala izgledati”, rekao je Puljić.

Među brojnim gostima, inauguraciji su prisustvovali bivši predsjednici Jimmy Carter i Bill Clinton, ali nije bilo ni starijeg ni mlađeg Georgea Busha.

Mjere sigurnosti

U nedjelju je Obama položio zakletvu za mjesto prvog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, okružen članovima porodice, te najbližim saradnicima, na privatnoj ceremoniji u Bijeloj kući.

Ustavom je predviđeno da predsjednik polaže zakletvu 20. januara, a ako taj dan pada u nedjelju, onda se zakletva polaže na zatvorenoj ceremoniji u Bijeloj kući, a dan kasnije i na javnoj ceremoniji.

Kako je rekao Puljić, stotine hiljada ljudi okupilo se na inauguraciji.

Prije četiri godine, kada je Obama prvi put izabran za predsjednika SAD-a, na prostoru ispred Kongresa, koji se zove Washington Mall, okupilo se blizu dva miliona ljudi. 

Puljić je kazao da su u Washingtonu pooštrene mjere sigurnosti.

Obama se pozdravio s građanima na aveniji Pennsylvania, što je predstavljalo noćnu moru za snage sigurnosti.

Kako je rekao Puljić, za svaki slučaj, svi šahtovi su bili zavareni od Kongresa do Bijele kuće, a agenti su osiguravali sve prolaze, ulaze, kao i brojne krovove.

Predstoje teški dani

Kako je kazao Puljić, analitičari i mediji su jedinstveni u odgovoru na pitanje šta čeka Baracka Obamu u iduće četiri godine –  teški dani koji će ga obilježiti kao predsjednika.

“On je u svom prvom mandatu postigao nešto što mnogi predsjednici prije njega nisu mogli – ozakonio je zdravstvenu reformu, tako očekivanu za milijune Amerikanaca, ali isto tako – tako omraženu kod mnogih, osobito kod republikanaca.”

“Gospodin Obama ulazi u drugi mandat s potporom 53 posto Amerikanaca, što mu je najbolji rejting u posljednje tri godine”, podsjetio je naš reporter.

Predsjednika čeka teška bitka s republikancima u Kongresu oko dužničkog limita, javne potrošnje, ali i potvrđivanja predsjednikovih prijedloga za novog ministra odbrane, Chucka Hagela, te direktora CIA-e, Johna Brennana.

“Inauguracija dolazi u trenutku kada se postavlja pitanje može li se Amerika ujediniti. Bit će u iduće četiri godine mnogo izazova – od oporavka ekonomije, do politike prema useljenicima i mjerama vezanim uz klimatske promjene.  Nastavit će se jedno od teških pitanja – kontrola naoružanja”, rekao je Puljić.

“Od inozemnih izazova, predsjednik Obama morat će uložiti mnogo energije  oko Srednjeg istoka, što znači palestinsko-izraelsko pitanje, Sirija i Egipat, treba okončati najduži rat u američkoj povijesti, onaj u Afganistanu, tijekom kojeg se predsjednik Obama fokusirao na sukobe protiv pripadnika Al-Kaide, čime jasno želi staviti do znanja da to nije rat protiv svih muslimana u toj zemlji.”

Kako kaže Stephen Hess, historičar s Instituta Brookings:

“Predsjednik Obama zna što može učiniti, svjestan je onoga što je već učinio i zna što bi volio postići, ali, za sve to treba imati hrabrosti. Ako je pronađe, onda će to obilježiti njegovu ostavštinu.”

Izvor: Al Jazeera