Nova akcija oslobađanja talaca u Alžiru

U akciji alžirske vojske do sada je oslobođeno više od 650 talaca, koje je u Sahari na jugu Alžira otela naoružana grupa i zatvorila u gasno postrojenje In Amenas, javili su alžirski mediji.

Druga runda spašavanja pokrenuta je u petak, dok alžirski državni mediji navode da je u vojnoj operaciji oslobođeno više od 650 talaca.

Alžirska novinska agencija APS izvijestila je da je među oslobođenim 573 Alžiraca i više od polovine od ukupno 132 otetih stranaca, prenijela je agencija France presse.

Vođa grupe koja je otela taoce u Alžiru traži da Francuska pregovara o završetku rata u Maliju i nudi oslobađanje “američkih talaca” u razmjenu za puštanje iz zatvora boraca u SAD-u, izvijestila je u petak mauritanska novinska agencija ANI.

“Francuska i Alžir trebaju pregovarati o obustavi rata koji Francuska vodi u Azawadu (sjever Malija)”, citira ANI izjavu Mohtara Belmohtara, vođe grupe Potpisnici krvlju.

Prema istim izvorima Belmohtar predlaže “razmjenu američkih talaca” koje drži njegova grupa za Egipćanina i Pakistanku koji su u zatvoru u SAD-u gdje su optuženi za terorizam.

Belmohtar je ponudu obznanio u videosnimku koji će “biti podijeljen medijima”, navodi ANI.

Alžirska agencija je, također, navela da su otmičari i dalje u gasnom postrojenju i da drže jedan broj talaca.

Odgovornost za otmicu velikog broja Alžiraca i stranih državljana iz desetak zemalja ranije u petak preuzela je grupa iz Malija Maskirana brigada, povezana s Al Kaidom, koja je zaprijetila izvođenjem novih operacija.

Osude zbog žrtava

Najmanje 30 talaca i 11 članova grupe povezane sa Al-Kaidom ubijeno je tokom operacije alžirskih snaga na gasnom polju na istoku ove zemlje, koje su pokušale osloboditi otete radnike.

Ubijeno je osam Alžiraca i sedam stranaca, uključujući dva Britanca, dva Japanca i jednog Francuza, rekli su alžirski sigurnosni izvori.

Devet stranih radnika je oslobođeno, ali sudbina preostalih talaca ostaje nejasna.

Među otetima su bili Alžirci, kao i stranci iz najmanje devet zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Japan.

Al Jazeera saznaje da među taocima u Alžiru nije bilo građana BiH, Hrvatske i Crne Gore.

To je potvrđeno iz ministarstava vanjskih poslova ovih zemalja.

Iz ministarstva vanjskih poslova Srbije još nije poslan odgovor.

Japanski premijer Shinzo Abe prekinuo je kratku posjetu Indoneziji u petak kako bi se vratio u Japan zbog talačke krize u Alžiru.

Japanska Vlada kritizirala je alžirsku vojsku zbog žrtava tokom operacije na gasnom polju.

Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje je, također, tražilo od alžirskog ambasadora odgovore o akciji spašavanja talaca.

Yoshihide Suga, glavni šef kabineta, rekao je: „Još postoji konfuzija u informacijama, ali primamo izvještaje o žrtvama.“

„Duboko žalimo akcije koje je poduzela alžirska vojska“, dodao je.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da su američke vlasti „zabrinute zbog izvještaja o gubitku života, te da traže objašnjenja od Vlade u Alžiru“.

Nedostatak informacija

Alžirski ministar komunikacija Mohamed Said kazao je da su trupe bile prisiljene djelovati nakon što su propali pregovori sa otmičarima.

On je istakao i to da su mnogi borci ubijeni tokom operacije na gasnom polju In Amenas.

Vlada je saopćila da je vojska morala djelovati zato što su otmičari prijetili da će raznijeti cijelu plantažu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls rekao je da su dva francuska radnika stigla sigurno iz Alžira, dodavši da je „veoma malo“ njih radilo na postrojenju u vrijeme napada.

„Dobili smo vijesti od dvojice koja su se vratila. Što se tiče druga dva radnika, ako je bilo drugih, mi nemamo više informacija u ovoj fazi“, dodao je.

Britanski diplomatski izvori rekli su da nisu dobili informacije od Alžira o tome da je talačka kriza završena.

„Teroristički incident u Alžiru se nastavlja“, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, dodajući da će premijer David Cameron zakazati sastanak komisije za vanredne situacije u petak.

Grupa Maskirana brigada saopćila je da su njeni borci opkolili radnike u srijedu u znak odmazde, zato što je Alžir dozvolio Francuzima da koriste njegov zračni prostor za napade na pobunjenike na sjeveru Malija. Međutim, sigurnosni eksperti su rekli kako se čini da je plan otmice i napada dobro isplaniran unaprijed.

Alžirska državna novinska agencija APS objavila je da su blizu 600 alžirskih radnika i četiri strana radnika, dva Britanca, Francuz i Kenijac, oslobođeni tokom operacije.

Irski ministar vanjskih poslova rekao je da je jedan Irac, također, oslobođen.

‘Brutalna agresija’

Borci koji su komunicirali kroz medije u susjednoj Mauritaniji rekli su da se deseci njihovih članova, naoružanih minobacačima i protivavionskim raketama, nalaze na gasnom polju koje su, također, opasali eksplozivom.

„Smatrat ćemo alžirsku i francusku vladu i zemlje iz kojih dolaze taoci u potpunosti odgovornima ako se ne ispune naši zahtjev. Na njima je da zaustave brutalnu agresiju na naše ljude u Maliju“, navodi se u jednoj izjavi koju su prenijeli mediji iz Mauritanije.

Britanac i Alžirac ubijeni su u srijedu, nakon što su borci izveli zasjedu na autobus sa zaposlenicima postrojenja.

Gasnim poljem In Amenas zajednički upravljaju britanski naftni gigant BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach.  

Francuska je 11. januara pokrenula veliku ofanzivu na pobunjeničku grupu Ansar al-Dine u Maliju, kako bi je spriječila da dođe do prijestolnice Bamaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije