Hiljade Pakistanaca traže reforme

Demonstranti traže značajne reforme (Reuters)

Utjecajni pakistanski imam poveo je u nedjelju hiljade svojih pristalica iz Lahorea ka Islamabadu, na protestnom maršu kojim okupljeni traže provođenje ključnih reformi prije izbora.

Stotine automobila, autobusa i kamiona, u kojima se nalazilo blizu 7.000 ljudi, krenulo je iz Lahorea, a, kako se očekuje, njihov broj će se povećavati prolaskom kroz gradove i sela na putu ka Islamabadu.

Kolonu prate brojni pripadnici sigurnosnih snaga.

Organizatori tvrde da se skoro 200.000 ljudi priključilo koloni, prenio je AFP.

Tahirul Qadri, koji predvodi marš, optužuje Vladu za korupciju i nekompetentnost, tvrdeći da Pakistan mora provesti značajne reforme prije općih izbora, koji trebaju biti održani u roku od osam sedmica pošto Parlament bude raspušten sredinom marta.

Pakistanske vlasti misle da je Qadri, koji je propovijedao protiv terorizma i koji se u Pakistan vratio prošlog mjeseca poslije godina provedenih u Kanadi, dio opasne zavjere smišljene da se odlože izbori i ugrabi vlast.

Upozorenje ministra

Ministar unutrašnjih poslova Rehman Maliq upozorio je na to da demonstranti nisu sigurni, jer ima obavještajne podatke da će Qadri možda biti meta terorističkog napada.

Vlasti su zatvorile glavne prilaze Islamabadu i upozorile da bi talibani mogli napasti kolonu, zbog čega će u ponedjeljak, kada u glavni grad stignu učesnici marša, biti zatvorene škole, preduzeća i ambasade, a duž putanje kojom prolazi kolona raspoređeno je 10.000 policajaca.

Ako izbori budu održani na vrijeme, bit će to prvi put da demokratski izabrana civilna Vlada preda dužnost drugoj demokratski izabranoj civilnoj vladi u Pakistanu, kojim su vladala četiri vojna diktatora.

Analitičar Ahmed Mehboob kazao je za Al Jazeeru da Qadri samo koristi frustraciju građana kako bi se vratio u politiku.

Dodao je da Qadri traži otvoren sistem i nove reforme, ali da su njegovi zahtjevi nejasni.

Izvori: Al Jazeera i agencije