Osuđen bivši načelnik kineske policije

Lijun je spasio glavu zahvaljujući 'velikom doprinosu' u istrazi vlasti protiv porodice Bo Xilaija (Reuters)

Kineski sud osudio je na 15 godina zatvora Wang Lijuna, bivšeg načelnika policije u Chongqingu i bliskog saradnika degradiranog političkog čelnika Bo Xilaija, izvijestila je u ponedjeljak državna agencija Xinhua.

Suđenje je završeno u utorak, 18. septembra, u gradu Chengduu, a u presudi koja je objavljena naknadno Wang Lijun je proglašen krivim po četiri tačke optužnice: zloupotreba zakona u lične svrhe, kršenje zakona, zloupotreba vlasti i korupcije.

Veliki doprinos

Lijun je pritom spasio glavu zahvaljujući “velikom doprinosu” u istrazi vlasti protiv porodice Bo Xilaija, neomaoističkog političara za čiji je pad zaslužan, izvijestio je Sud.

Sud je objavio da su Lijunovi postupci “uveliko omogućili obnovu istrage” o ubistvu britanskog poduzetnika Neila Heywooda za koje je prošlog mjeseca na uslovnu smrtnu kaznu osuđena supruga Boa Xilaija, Gu Kailai, književnica i uspješna međunarodna advokatica.

Presuda bivšem šefu policije i dogradonačelniku grada-provincije Chongqing od tri miliona stanovnika, na koju se Lijun neće žaliti, dovodi vladajuću Komunističku partiju Kine blizu odluke o sudbini Bo Xilaija, čiji je politički pad izazvao velike potrese na kineskoj političkoj sceni.

Bo Xilai, koji je nekad bio vrlo utjecajni generalni sekretar Komunističke partije Chongqinga, proljetos je smijenjen i suspendiran iz partijskog Politbiroa. Zasad je optužen samo za kršenja unutrašnje partijske discipline, no stručnjaci smatraju vrlo mogućim da će se i on morati suočiti s optužbama za zločin, vjerojatno nakon partijskog kongresa.

Izvor: Agencije