Iran priznao da pruža pomoć Assadu

Iranska revolucionarna garda pruža pomoć režimu Bashara al-Assada. Potvrdio je komandant te jedinice. U međuvremenu, nastavljaju se sukobi u  Homsu, Halepu i Damasku.

Nakon što je zaprijetio Izraelu da od te zemlje neće ostati ništa, ukoliko se odluči da napadne Iran, komandant Iranske revolucionarne garde Mohammad Ali Jafari priznao je da ta jedinica pruža pomoć režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

To je prvo zvanično priznanje jednog visoko pozicioniranog pripadnika iranske vojske.

Doduše, pomoć je samo savjetodavna, tvrdi Jafari. On nije isključio ni intervenciju Irana, ukoliko zapadne sile napadnu Siriju.

Treniranje novih regruta

“Još nije donijeta odluka da li ćemo vojno reagovati u slučaju napada na Siriju. To će zavisiti od situacije, ali nije isključeno”, kazao je Jafari.

U međuvremenu, objavljeni su videosnimici koji navodno prikazuju nedjeljno bombardovanje gradova Halep, Damask i Homs.

Video prikazuje snimke eksplozija u sva tri grada kao i dim koji se uzdiže nedaleko od stambenih blokova.

Ratu kao da nema kraja. Zbog toga Slobodna sirijska vojska trenira nove regrute za nastavak sukoba. Kamp za treninge nalazi se u sjevernoj proviniciji Idlib, nedaleko od turske granice.

Jedan od regruta kaže da vježbaju vrlo naporno i vrijedno sa jednim ciljem. Da što prije preuzmu Idlib.

“Spremamo se za to. Spremamo se na dnevnoj bazi. Uvježbavamo borbu u planinskom području i u gradskim uslovima, imajući u vidu da je provinicija Idlib okružena planinama. Naš glavni cilj jeste da tu provinciju osvojimo uz božiju pomoć”, kaže jedan pripadnik Slobodne sirijske vojske.

Turska koja je od početka rata u Siriji primila 80.000 izbjeglica pokrenula je projekat da nekoliko hiljada njih preseli iz provincijije Hataj na jugoistoku.

Prema procjenama turske vlade, 40.000 izbjeglih smjestilo se kod rođaka u Turskoj ili iznajmljuju stanove.

Turske vlasti sada pokušavaju da ih vrate u izbjegličke kampove ili da ih premjeste u druge provinicije, kako bi se smanjile sve veće tenzije između izbjeglica i lokalnog stanovištva.

“Pokušali smo da živimo u izbjegličkom kampu sa drugim sirijskim familijama. Ali uslovi su bili veoma teški. Moj sin ima bronhitis. Potrebna mu je hrana i čisto okruženje. Njegove i naše potrebe nismo mogli da ostvarimo u kampu. U ovom stanu živimo dva mjeseca i biće veoma teško vratiti se u kamp”, govori Samar Mouhammed, izbjeglica.

Sirijske vlasti prvi put su dozvolile da budu snimljeni izbjeglički kampovi koji se nalaze u glavnom gradu Damasku.

Zahvalne izbjeglice

Za smještaj izbjeglica koristi se bolnica i škola. Jedan od volontera koji radi u kampu tvrdi da izbjeglice imaju zdravstvenu, humanitarnu i pomoć psihologa, a da im se tokom večeri priređuje zabavni program.

Izbjeglice, naravno, zahvalne.

“Napustili smo kuću nakon nakon što je pogođena iz minobacača. Pobjegli smo i bili smo u parku, a odatle su nas doveli ovdje. Ti teroristi, oni su uništili našu kuću. Nadam se da im Bog neće biti na pomoći”, kaže jedan izbjeglica. 

Sirijska vlada organizovala je posjetu izbjegličkim kampovima dan nakon što je međunarodni izaslanik za Siriju priznao da još uvijek nema plan kako da zaustavi krvoproliće u zemlji, te da rat u Siriji ugrožava svjetski mir.

 

Izvor: Al Jazeera