Život najmlađih žrtava rata u Siriji

Dopisnica Al Jazeere Sue Turton posjetila je jedan od sirijskih gradova pod kontrolom opozicije, iz kojeg donosi priču o najmlađim žrtavama koje plaćaju najvišu cijenu sukoba u Siriji.

Sirijska djeca imaju nove igračke i nova igrališta. U njihovom svijetu, zlikovac šalje avione koji ispuštaju bombe na njihove kuće,  ali ovo nije bajka. Ovo je stvarni život koji je zastrašujući.

Ahmed ima devet godina. Ne voli predsjednika Assada jer ubija ljude. Mustafa smatra da je preopasno pohađati nastavu. Na pitanje čemu se nada u budućnosti, dječak odgovara: “Slobodi.”

Zatvorene škole

Ovaj dječak želi biti učitelj kad odraste, ali njegova škola je više od godinu dana zatvorena.

“Djeca na ovom igralištu se ne igraju već više od godinu dana. Niko ne dolazi na nastavu, jer je ova osnovna škola bila poprište velikih borbi. Kad su vladine snage kontrolisale grad, upravo u ovoj školi im je bio smješten štab”, izvještava Turton.

Vojnici su napisali: “Obožavamo zemlju po kojoj Bashar hoda.”

Grafiti na igralištu drugačijeg su sadržaja. Jedan prikazuje Assada kao magarca. Bebe u ovom regionu nemaju ni najpotrebnije. Waller je teška samo četiri kilograma. Ali u gradu je prije tri mjeseca nestalo hrane za bebe. Zato im daju kravlje mlijeko, koje izaziva dijareju.

 “Stanje joj se ne popravlja. Trebala bi biti u bolnici, ali ne mogu je odvesti”, govori njena majka. 

Klinika je prije nekoliko mjeseci ostala bez lijekova za bebe.

Djeci lijekovi za odrasle

“Nemamo lijekova za djecu, pa koristimo one za odrasle”, objašnjava Hani Marouf, doktor. 

Posljednja pošiljka lijekova, poslana iz Turske, gotovo je potrošena. Roditelji djeci mogu ponuditi samo – utjehu.

“Djeca shvataju situaciju, ali najmlađa, poput ovog, uvijek plaču kad čuju avione. Njena starija sestra se baci na pod čim ih čuje i onda mlađa počne plakati, dok je mama pokušava utješiti. Pojačavamo zvuk na TV-u, kako ih ne bi čuli”, govori jedan očajni otac.

Ovaj sukob nanosi neizmjernu štetu najslabijima i najranjivijima. Sirijska djeca imaju nove pjesmice… Rina  pjeva: “Bashar, izdajnik Sirije”.

Izvor: Al Jazeera