Završena rasprava na suđenju supruzi Xilaija

Suđenje Gu Kailai u Hefeju dio je korupcijske afere, jedne od javiše medijski praćenih u Kini (Reuters)

Prvi dan suđenja za ubistvo za koje je optužena Gu Kailai, supruga kineskog političara Boa Xilaija, završen je.

Gu, advokatica s međunarodnim ugledom, optužena je za ubistvo s predumišljajem britanskog biznismena Neila Heywooda. Gu je, kao i njezin suprug, usko sarađivala s Heywoodom sve dok se nisu sukobili zbog finansijskih interesa.

Žrtva je otrovana cijankalijem u hotelskoj sobi u Chongqingu, kineskom megapolisu koji je postao baza Boa Xilaija.

Rasprava po otužnici protiv Gu i njenog pomoćnika u zločinu za koji se tereti, Zhangu Xiaojunu, na sudu u Hafeju, trajala je samo jedan dan.

Gu Kailai, po riječima njenog advokata, “nije osporila” da je ubila Neila Heywooda, ali se nada da će njezina saradnja biti uzeta u obzir, rekao je Tang Yigan, predstavnik suda u Hefeiju.

Gu i Xiaojun će, vjerojatno, biti proglašeni krivim za ubistvo s predumišljajem, a za koje mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu iznad deset godina pa do doživotnog zatvora. Također, moguće je da dobiju i smrtnu kaznu.

Yigan je rekao da će se presuda o ovoj optužnici donijeti naknadno.

“Nepobitni” dokazi

Pri izvještavanju o optužnici prije dvije sedmice službena kineska agencija Xinhua je navela da Tužilaštvo posjeduje “nepobitne” dokaze da je Gu počinila ubistvo.

Suđenju su sprisustvovali i britanski diplomati, što je rijetkost s obzirom na to da kineske vlasti obično ne dopuštaju ulazak stranaca u sudove.

Analitičari smatraju da će Gu Kailai biti proglašena krivom za ubistvo, ali da joj se neće izreći smrtna kazna. Smatraju da samo održavanje suđenja znači da je komunistički vrh zemlje postigao konsenzus o tome kako postupati u slučaju Boa Xilaija.

Taj ambiciozan i energičan političar, čija je karijera bila u naglom usponu, smijenjen je u proljeće zbog korupcije. Trenuno je u pritvoru na mjestu koje se drži u tajnosti.

Sin Boa Xilaija i Gu Kailai, Bo Guagua, koji navodno studira u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je za CNN da je Sudu predao dokumente koji njegovu majku oslobađaju krivice.

“Činjenice će sve reći”, kazao je.

Izvor: Agencije