U sukobu turske vojske i PKK-a 21 mrtvih

U sukobu je poginulo pet, a ranjeno sedam turskih vojnika (Anadolija)

U operacijama oružanih snaga Turske, izvedenim nakon sukoba s borcima Radničke partije Kurdistana (PKK), u kojem je poginulo pet turskih vojnika, ubijeno je 16 pobunjenika, saopćili su zvaničnici.

Pobunjenici su iz zasjede detonirali bombe postavljene pored puta u provinciji Hakkari, u trenutku kada je tuda prolazio konvoj vojnih vozila, a potom su na vojnike otvorili vatru, naveo je turski list Hurriyet.

U pisanom saopćenju ureda guvernera Hakkarija potvrđeno je da se između turske vojske i pripadnika organizacije PKK-a dogodio oružani sukob u ruralnom dijelu Semdinlija, Zorgecitu, na jugoistoku Turske.

U operacijama koje su uslijedile nakon ovog sukoba ubijeno je 16 pobunjenika, a operacije sa kopna i iz zraka se nastavljaju u cilju uspostavljanja potpune sigurnosti za stanovnike Hakkarija, navodi se u saopćenju.

Eskalacija nasilja

U sukobu je poginulo pet, a ranjeno sedam turskih vojnika, javlja agencija Anadolija.

Proteklih sedmica je došlo do eskalacije nasilja između turskih sigurnosnih snaga i pobunjenika koji se bore za autonomiju na jugoistoku Turske.

Ove sedmice Vlada je okrivila kurdske pobunjenike za bombaški napad u kojem je ubijeno devetero ljudi u blizini granice sa Sirijom.

U sukobima između turskih snaga sigurnosti i kurdskih pobunjenika od 1984. godine ubijeno je više desetina hiljada ljudi, podsjeća agencija AP.

Izvor: Agencije