Problem Rohingyja muslimana pred UN-om

Žrtve krvavih sektaških sukoba žive u teškim uslovima (AFP)

Na sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC), održanom u četvrtak u Mekki, odlučeno je da se problem mijanmarskih muslimana Rohingyja, koji su raseljeni usljed krvavog sektaškog nasilja, prezentira Ujedinjenim narodima.

“Samit je odlučio da iznese ovo pitanje pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda”, rečeno je u završnoj izjavi.

Iz OIC-a su izjavili u nedjelju prije samita da su dobili zeleno svjetlo od Mijanmara da pomognu raseljenim Rohingyjima.

Navedeno je da je Mijanmar dao svoju saglasnost nakon razgovora u glavnom gradu Yangonu u petak između delegacije panislamskog tijela i predsjednika Theina Seina o “žalosnoj humanitarnoj situaciji u državi Rakhine”.

Pomoć svima

Delegacija je uvjerila Thein Seina da su islamske humanitarne organizacije spremne pružiti pomoć svim stanovnicima sukobom razorene države.

Saudijski kralj Abdullah je odlučio u subotu da osigura 50 miliona dolara za Rohingyje, javlja državna agencija SPA, opisujući ih kao žrtve “višestrukog kršenja prava, kao što su etničko čišćenje, ubijanje, silovanje i nasilno raseljavanje”.

Nasilje između Budista i Rohingyja ima za posljedicu desetke mrtvih, a zvanični izvještaji tvrde da je 80 osoba sa obje strane poginulo od početka sukoba u junu.

U državi je proglašeno vanredno stanje od početka jula, a pojačano je prisustvo vojnih i policijskih snaga.

Izvor: Agencije