Nigerija: U poplavama najmanje 28 poginulih

Veliki problem su sirotinjska naselja s lošim sistemom odvoda (EPA)

Poplave uzrokovane obilnim kišama u centralnoj Nigeriji odnijele su najmanje 28 života, uz mnoge nestale, a uništeno je mnogo kuća, mostova i farmi, izjavio je u utorak nigerijski zvaničnik.

“Izbrojao sam 28 tijela, a veliki broj osoba je nestao nakon poplava”, rekao je Kemi Nshe, predsjedavajući pokrajine Shendam u centralnoj nigerijskoj državi Plateu.

On je dodao da je skoro 1.500 osoba raseljeno nakon poplava, a najgore poplave su se desile u nedjelju.

Zvaničnik Crvenog križa iz pogođenog područja je rekao da radnici poslani kao pomoć imaju problema s pristupom poplavljenim područjima, koje uključuju blizu pet zajednica.

Nshe je dodao da je obilna kiša počela u subotu navečer i da je nastavila padati u nedjelju.

Sekretar Crvenog križa Plateua je kazao: “Poplave su pogodile skoro pet pokrajina, a mnogo mostova je porušeno, mnogo ljudi je izgubilo svoje domove.”

On je kazao da je tim Crvenog križa uspio posjetiti jedan od kampova s raseljenim, gdje je trenutno smješteno više od 200 osoba.

“Potrebna su im ćebad”, rekao je Panpe. “Potrebni su im hrana, voda.”

Obilne kiše

Prošlog mjeseca su u drugom dijelu države Plateu obilne kiše prouzrokovale presipanje rijeke preko brane, dovodeći do poplava, u kojima je najmanje 35 osoba izgubilo život, a uništeno je ili oštećeno preko 200 domova.

Veći dio ove afričke najnaseljenije nacije je pogođen obilnim sezonskim kišama, a zvaničnici upozoravaju da se mogu očekivati nove poplave u narednim danima.

Sezonske kiše traju obično od marta do septembra.

U julu su najmanje tri osobe izgubile život u nabujalim vodama oko 150 kilometara od Lagosa, u jugozapadnoj regiji Ibadan, u kojoj su prošle godine poginule 102 osobe u poplavama.

Najmanje 20 osoba je iste godine poginulo u poplavama u Lagosu, dok su 24 osobe poginule nakon što su kiše poplavile četvrt u najvećem gradu na sjeveru Nigerije, Kanou.

Meta kritika

Nigerijske vlasti su česta meta kritika jer ne uspijevaju naći način kako da smanje posljedice godišnjih, često žestokih, poplava.

Najveći gradovi u Nigeriji su prenaseljeni, mnogi stanovnici žive u nasumično izgrađenim sirotinjskim naseljima.

Odvod je često loše održavan, što je jedan od uzroka problema.

U 2010. godini je skoro pola miliona osoba u 24 od 36 nigerijskih država bilo pogođeno poplavama.

Sezonske poplave su pogodile i zapadnu Afriku, a 2010. godina je bila posebno teška.

Više od 300 osoba je poginulo tokom kišne sezone u zapadnoj i centralnoj Africi 2010. godine, a najmanje 680.000 osoba je pogođeno poplavama u susjednom Beninu, zemlji s oko devet miliona stanovnika.

Dodatni problem poplava je taj što povećavaju rizik od širenja zaraznih bolesti, kao što je kolera.

Izvor: Agencije