Julianu Assangeu će biti odobren azil

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa (desno) u srijedu će odlučiti o azilu za osnivača Wikileaksa (lijevo) (EPA)
Predsjednik Ekvadora Rafael Correa (desno) u srijedu će odlučiti o azilu za osnivača Wikileaksa (lijevo) (EPA)

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa pristao je odobriti azil Julianu Assangeu, saopćili su dužnosnici u vladi Ekvadora, piše londonski list The Guardian.

“Ekvador će odobriti azil Julianu Assangeu”, rekao je u Quitou, glavnom gradu Ekvadora, dužnosnik koji je upoznat s vladinim diskusijama.

Correa je ranije najavio da bi do kraja sedmice mogao donijeti odluku o zahtjevu osnivača internet stranice Wikeleaks za politički azil.

Correa je izjavio da će u srijedu konsultirati sa svojim savjetnicima, nakon čega će donijeti odluku, prenose britanski mediji.

Assange (41) pronašao je u junu utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog za sada još nezvaničnih optužbi za silovanje i seksualni napad.

Ukoliko bude napustio ambasadu, mogao bi biti uhapšen pošto je prekršio uvjete puštanja na slobodu iz pritvora uz kauciju.

Britanska policija, prema međunarodnim diplomatskim sporazumima, nema ga pravo uhapsiti dok je u stranoj ambasadi.

Assange, porijeklom Australac, razbjesnio je Washington kada je Wikileaks 2010. godine objelodanio stotine hiljada američkih povjerljivih diplomatskih depeša.

Obiman materijal

Švedsko tužilaštvo ga traži radi ispitivanja zbog sumnje da je počinio seksualni napad, što Assange odlučno demantira.

Osnivač Wikileaksa izjavio je da strahuje da će ako bude izručen Švedskoj kasnije biti poslat u SAD, koje bi mogle optužiti za špijunažu, za šta bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu.

Britanski sud je na saslušanju o ekstradiciji odbacio taj argument, tvrdeći da je Štokholm obećao da će Assange biti zaštićen od prijetnji i nasilja.

Ekvadorski predsjednik je u ponedjeljak navečer izjavio na državnoj televiziji ECTV da mora proučiti obiman materijal vezan za međunarodni zakon kako bi donio ispravnu odluku.

“Nadam se da ću ove sedmice moći objelodanititu odluku”, kazao je Correa.

Mediji su prošlog mjeseca izvijestili da će Ekvador dozvoliti švedskim vlastima da razgovaraju s Assangeom u prostorijama ambasade.

Glasnogovornik Wikileaksa rekao je da je Assange spreman za taj razgovor.

Izvor: Agencije


Povezane

Osnivač WikiLeaksa izjavio da je spreman suočiti se s optužbom za silovanje u Švedskoj, ali da se plaši izručenja SAD-u.

27 Jun 2012

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, koji je zatražio azil od vlasti Ekvadora, suočen je s mogućnošću da bude uhapšen ukoliko napusti ambasadu te zemlje u Londonu. Assange je prekršio uslove kaucije na osnovu kojih je izbjegao izručenje Švedskoj i saslušanje u vezi sa optužbama za seksualno nasilje. U zahtjevu za azil, osnivač WikiLeaksa izrazio je strah […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO