U Kini pred sud izvedena četiri policajca

Policajci su optuženi da su pokušavali zaštititi suprugu Boa Xilalija, koji je bio jedan od visokih kineskih partijskih funkcionera (Reuters)

Četiri kineska policijska oficira u petak su izvedena pred sud pod optužbom da su prikrivali ubistvo britanskog biznismena Neila Heywooda, zbog čega je optužena supruga visokog kineskog političara, koja trenutno čeka presudu za taj slučaj. 

Policajci su optuženi da su pokušavali zaštititi suprugu Boa Xilaija, koji je bio jedan od visokih kineskih partijskih funkcionera dok nije smijenjen početkom godine zbog političkog skandala koji je potresao vladajuću Komunističku partiju Kine.

Sva četvorica su viši oficiri policije u Chongqingu, jugozapadnom kineskom megapolisu u kome je Bo bio šef partije do marta ove godine i kome je u hotelskoj sobi pronađeno tijelo britanskog biznismena Neila Heywooda prošlog novembra.

Gu sarađivala sa istražnim organima

Nije jasno da li je Bo znao ili uticao na njihovo navodno zataškavanje ubistva, a ovo suđenje se pomno prati zbog bilo kakvog podatka koji bi mogao da odluči i o sudbini ovog harizmatičnog i ambicioznog političara kome su, do izbijanja skandala, predviđali sjajnu budućnost, prenio je AFP.

Bo je izbačen iz uticajnog Politbiroa Komunističke partije u aprilu i stavljen pod istragu zbog kršenja partijske discipline, pod čime se obično smatra korupcija. Od tada se nije oglašavao niti se išta čulo o njemu.

Njegova žena Gu Kailai očekuje presudu poslije jednodnevnog suđenja, održanog u četvrtak, na kome njen advokat nije negirao tvrdnje tužioca da je ona lično ubila Heywooda sipajući mu otrov u usta dok je bio pijan.

Niko ne sumnja da će Gu biti proglašena krivom, ali pravni stručnjaci smatraju da će ona, iako je za ovo djelo u Kini predviđena smrtna kazna, biti pošteđena egzekucije i dobiti višegodišnju kaznu zatvora.

Njen advokat je rekao sudu da je Gu sarađivala sa istražnim organima i “govorila o nezakonitim radnjama drugih ljudi”, što sud treba da uzme u obzir prilikom izricanja presude.

Advokat je, također, rekao da Gu nije bila potpuno svjesna svojih postupaka kada je počinila zločin, prenio je nakon suđenja jedan predstavnik suda u istočnom kineskom gradu Hefeiju.

Suđenje proteklo glatko

Kineska novinska agencija Xinhua je prenijela da je ona imala poslovne veze sa Heywoodom i odlučila da ga ubije kada je on prijetio njenom sinu poslije jedne prepirke oko novca.

Za sada nije poznato kada će presuda biti donijeta, ali advokati kažu da će se na to pričekati.

Poznavaoci prilika smatraju da je u najvišem vrhu partije postignut dogovor oko sudbine Boa Xilaija.

Oni to potkrepljuju činjenicom da je suđenje njegovoj supruzi proteklo glatko, prema scenariju i da na njemu nije bilo spominjanja korupcije niti imena Boa Xilaija.

Kao znak osjetljivosti slučaja ističe se da predstavnicima stranih medija nije dozvoljeno da prisustvuju suđenju, a zgradu suda osiguravao je veliki broj uniformiranih i policajaca u civilu.

Na suđenju održanom u petak sigurnost je pojačana, a policijski oficiri Guo Weiguo, Li Yang, Wang Pengfei i Wang Zhi terete se za zloupotrebu položaja i zakona te za nezakonito favoriziranje počinioca zločina.

Izvor: Agencije